De internationale autosportfederatie FIA en de Formule 1 hebben maandag gezamenlijk besloten dat met ingang van het nieuwe seizoen er zogenoemde gridkids in de koningsklasse te bewonderen zijn.

De gridkids zijn de vervangers van de gridgirls, waar vorige week tot ontsteltenis van coryfeeën als Niki Lauda definitief afscheid van werd genomen.

De FIA vond de gridgirls niet meer van deze tijd en de Formule 1 was van mening dat er rond de startopstelling vooral ruimte moet zijn voor andere vormen van vermaak en spektakel.

"Hoewel de gridgirls decennialang aan de Formule 1 verbonden zijn geweest, staat het inzetten ervan haaks op de hedendaagse maatschappelijke normen en waarden. Wij denken dat het ongepast is en niets toevoegt voor de fans van onze sport over de hele wereld", zei commercieel directeur Sean Bratches van de Formule 1.

De FIA laat op zijn website weten dat de gridkids de show voorafgaand aan de race relevanter en interessanter voor de jongere doelgroep moeten maken.

Inspiratiebron

De plaatselijke autosportclubs mogen de kinderen aanwijzen die met hun familie de baan op mogen bij het stationeren van de wagens. Voorwaarde is dat die kinderen al actief zijn in de kartsport.

Bratches kan zijn geluk niet op met het plan. "Dit zal echt een geweldig moment voor die kinderen zijn: ze staan naast hun helden en maken de voorbereiding van een race van dichtbij mee. Het is bovendien een fantastische inspiratie voor de jongeren om te blijven racen en trainen. Er is geen betere inspiratiebron denkbaar."

FIA-president Jean Todt beaamt de woorden van Bratches. "De Formule 1 is de ultieme droom van ieder kind. We zijn erg blij dat we deze droom weer iets dichterbij kunnen brengen. Voor de FIA is dit bovendien een fantastische manier om de samenwerking met alle ASN-leden aan te halen. Het past precies bij de inspanningen om motorsport wereldwijd te doen groeien en dichterbij de jongeren te brengen."

De lichten voor de nieuwe jaargang in de Formule 1 gaan op 25 maart op groen in Melbourne, waar de Grand Prix van Australië wordt verreden op het circuit van Albert Park.