Niki Lauda vindt het onbegrijpelijk dat er komend seizoen geen gridgirls te bewonderen zijn in de Formule 1. De adviseur van Mercedes hoopt dat het besluit teruggedraaid wordt.

"Dit is een beslissing tegen de vrouwen", aldus de 68-jarige Oostenrijker tegenover Der Standard.

"Vrouwen zorgen zelf voor de emancipatie. Dat doen ze heel goed, het gaat de goede kant op. Het is heel jammer dat deze traditie beëindigd wordt. Ze doen hier de Formule 1 en de vrouwen geen plezier mee", zei de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1.

De internationale autosportfederatie FIA besloot te stoppen met gridgirls voor Grands Prix omdat ze volgens de organisatie niet meer van deze tijd zijn. 

"Hoewel de gridgirls al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van onze sport zijn, vinden we dat deze gewoonte niet past bij wat wij uit willen stralen", verklaarde commercieel directeur Sean Bratches van de Formule 1 eerder deze week.

Vergissing

Lauda hoopt dat de FIA nog van gedachten verandert. "Misschien moeten we ook gridboys naast de gridgirls zetten. Waarom niet?"

Dat vrouwen minder kans op een hogere functie hebben in de Formule 1 door de gridgirls vindt hij onzin. 

"Dat is een ontoelaatbare vergissing. Gridgirls houden andere vrouwen niet tegen om in leidende functies te komen. Ik wil het aantal vrouwen in de Formule 1 niet verminderen, ik wil juist aanmoedigen dat er meer vrouwen komen."

Het nieuwe Formule 1-seizoen gaat volgende maand van start in Australië. Op 23 en 24 maart staan in Melbourne de vrije trainingen en de kwalificatie voor de eerste Grand Prix op het programma, waarna op zondag 25 maart de race volgt.