Met ingang van het nieuwe seizoen zijn er geen zogenoemde gridgirls meer te bewonderen in de Formule 1. De internationale autosportfederatie FIA vindt 'pitspoezen' niet meer van deze tijd.

"Hoewel de gridgirls al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van onze sport zijn, vinden we dat deze gewoonte niet past bij wat wij uit willen stralen", licht commercieel directeur Sean Bratches van de Formule 1 toe.

De Formule 1 vindt dat er rond de startopstelling vooral ruimte moet zijn voor andere vormen van vermaak en spektakel. "We hebben het afgelopen jaar geanalyseerd op welke gebieden wij aanpassingen moeten doen om onze visie beter uit te kunnen dragen."

"Hoewel de gridgirls decennialang aan de Formule 1 verbonden zijn geweest, staat het inzetten ervan haaks op de hedendaagse maatschappelijke normen en waarden", verduidelijk Bratches. "Wij zijn van mening dat het ongepast is en niets toevoegt voor de Formule 1-fans over de hele wereld."

Walkongirls

Onlangs deed dartsbond PDC op aandringen van de omroepbazen de walkongirls, die de spelers naar het podium begeleiden, al in de ban. Dat leidde tot consternatie onder dartsfans, die zelfs een petitie startten om het besluit te herzien.

De lichten voor het nieuwe Formule 1-seizoen gaan op 25 maart op groen in Melbourne, waar de Grand Prix van Australië wordt verreden op het circuit van Albert Park.