Wereldkampioen Lewis Hamilton gaat ervan uit dat zijn grootste concurrent Sebastian Vettel geleerd heeft van zijn fouten en nog beter voor de dag komt in 2018.

De 32-jarige Hamilton keek in het voorbije seizoen lange tijd tegen een achterstand in de WK-stand aan, maar draaide de rollen na de zomerstop om en kaapte de titel alsnog overtuigend voor de neus van Vettel weg.

Met het oog op volgend jaar verwacht de Brit een spannendere titelstrijd met zijn Duitse rivaal, die zijn titelkansen in 2017 praktisch vaarwel kon zeggen nadat hij in Azerbeidzjan opzettelijk inreed op Hamilton en in Singapore een crash met Max Verstappen en Kimi Raikkonen veroorzaakte.

Hamilton denkt dat de Ferrari-coureur dergelijke incidenten niet nog eens zal overkomen. "Ik reken erop dat hij er vanaf de seizoensstart volle bak in knalt", zegt de Brit van Mercedes tegen Autosport.com. "Al geloof ik niet dat er iets is wat ik niet kan presteren als ik er zelf ook vol voor ga."

Volgens Hamilton is het overduidelijk waar Vettel zijn titelkansen verspeelde. "Maar hij moet daar niet voor weglopen en die momenten juist omarmen. Hij kan alleen maar leren van die ervaringen, zoals wij dat allemaal doen. Ik heb zulke jaren ook meegemaakt en hij heeft op zijn beurt heel solide jaren gehad, zoals ik dit keer had."

Misstap

Viervoudig wereldkampioen Hamilton durfde vooraf alleen maar te hopen dat Vettel onder de druk zou bezwijken en wilde profiteren van elke misstap van de Duitser. "Ik kon niets anders doen dan de druk erop houden."

"Het wordt ontzettend lastig als de ander maar geen tekenen van zwakte laat zien. Kijk maar eens naar Roger Federer en Rafael Nadal. Op een zeker moment ziet de één de ander verslappen, al is het maar een half procentje, en daar proberen ze dan gebruik van te maken."

Dat was precies waar Hamilton op loerde en waar hij na de zomerse onderbreking van profiteerde bij Vettel. "Dat maakte het verschil", aldus de Engelsman, die het kampioenschap claimde met een voorsprong van 46 punten. 

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint op 25 maart in Melbourne, waar de Grand Prix van Australië wordt verreden. Hamilton vormt bij Mercedes wederom een duo met Valtteri Bottas, het tweede stoeltje naast Vettel is opnieuw voor Raikkonen.