Robert Kubica heeft dinsdag honderd rondes afgelegd in de auto van Williams. De Pool hoopt tijdens de testdagen op het circuit in Abu Dhabi een stoeltje voor volgend seizoen af te dwingen.

Kubica, die aast op een terugkeer in de Formule 1, zette met 1.41,296 uiteindelijk de negende tijd neer van de twaalf coureurs die in actie kwamen.

Bij de testdagen op het Yas Marina Circuit worden de Pirelli-banden van volgend jaar getest door de teams. Ook rijden sommige auto's met de halo, de hoofdbescherming die vanaf komend seizoen verplicht is.

De 32-jarige Kubica moest in 2011 zijn loopbaan beëindigen nadat hij bij een crash in een rally bijna zijn arm verloor. Na een langdurige revalidatie werd hij de laatste maanden veelvuldig in verband gebracht met een rentree in de Formule 1. Hij legde al eerder tests af voor Williams en Renault.

De testdagen in Abu Dhabi worden als cruciaal gezien voor de kansen van Kubica op een stoeltje in 2017. Alleen Williams en Sauber hebben hun rijdersduo voor 2018 nog niet rond. Bij Williams nam Felipe Massa (36) afgelopen weekend afscheid.

Grosjean

Haas F1-coureur Romain Grosjean was dinsdag met 137 rondes de meest productieve coureur. Ook Mercedes-rijder Lewis Hamilton (123), Sean Gelael (Toro Rosso, 117), Fernando Alonso van McLaren (115), Red Bull Racing-coureur Daniel Ricciardo (109), Oliver Turvey (105, McLaren) en dus Kubica legden minimaal honderd rondes af.

Ferrari-rijder Kimi Raikkonen, die tot 99 rondes kwam, noteerde met 1.37,768 de snelste tijd. De top vijf werd gecompleteerd door Ricciardo (1.38,066), Hamilton (1.38,551), Grosjean (1.39,270) en Lance Stroll, die Kubica 's middags afloste bij Williams en 1.39,580 op de klok zette.

Woensdag komt Kubica opnieuw de baan op namens Williams. Hij zal dan halverwege worden afgelost door de Rus Sergey Sirotkin. Max Verstappen verschijnt woensdag namens Red Bull ook op het circuit in Abu Dhabi.