De coureurs in de Formule 1 rijden komend seizoen niet meer met een haaienvin op hun wagen. Het door fans verfoeide onderdeel van de motorkap is vanaf dan verboden, zo is besloten tijdens een bijeenkomst van de F1 Strategy Group.

De haaienvin is dit seizoen op alle auto's te zien. Teams kunnen met het onderdeel de luchtstroom naar de achtervleugel beter begeleiden. Bovenop de haaienvin zit bij veel auto's ook een T-wing. Die is door de beslissing ook zo goed als overbodig geworden.

De teams kwamen deze week bijeen om de toekomst van de haaienvin te bespreken. Omdat er geen consensus kon worden bereikt over de grootte van de vin, werd besloten om die dan maar helemaal te verbieden.

Volgens technisch directeur Andrew Green van Force India betekent het extra werk voor de teams. "We moeten nu een onderdeel ontwikkelen, waarvan we aannamen dat die hetzelfde zou blijven", zegt hij tegen Motorsport. "Het is niet per se slecht, maar gewoon wat extra moeite."

In tegenstelling tot de haaienvin rijden de coureurs vanaf 2018 wel met een halo boven hun hoofd. Die moet de rijders beschermen tegen losgeraakte onderdelen die na een crash kunnen rondvliegen. Het onderdeel is dit seizoen verschillende keren getest tijdens trainingen.

Veel coureurs, onder wie Max Verstappen, zijn tegen de komst van de beugel. Zij vinden dat die het zicht belemmert, voor claustrofobie zorgt en bovendien lelijk is.