Verstappen loopt podium in VS mis door tijdstraf, zege voor Hamilton

Max Verstappen is zondag tijdens de Grand Prix van de VS door een straf als vierde geclassificeerd. De coureur van Red Bull Racing eindigde na een fraaie inhaalrace op plek drie, maar kreeg een discutabele tijdstraf. Lewis Hamilton pakte de zege.

Verstappen wist in de slotronde Kimi Raikkonen binnendoor te verschalken, maar volgens de wedstrijdleiding deed hij dat op illegale wijze. De Limburger zou de Fin buiten de baan hebben gepasseerd en kreeg daarvoor een tijdstraf van vijf seconden.

De 20-jarige coureur meldde zich na de race voor de podiumceremonie, maar daar werd hij door de bevoegde personen weggestuurd. Zijn team Red Bull overwoog protest aan te tekenen, maar deed dat uiteindelijk niet.

Hamilton wist Sebastian Vettel voor te blijven en kan zich volgende week bij de Grand Prix van Mexico verzekeren van de wereldtitel. Dan moet hij enkele punten meer pakken dan Vettel, die zijn teamgenoot Raikkonen voorbleef. Mercedes is wel zeker van de titel bij de constructeurs.

Daniel Ricciardo, de teamgenoot van Verstappen, haalde de streep niet. De Australiër moest zijn Red Bull al in de zestiende ronde aan de kant zetten, vanwege motorproblemen. Ook Fernando Alonso, Pascal Wehrlein en Nico Hülkenberg haalden de finish niet.

Verstappen

De 20-jarige Verstappen moest in Texas vanaf de zestiende plaats vertrekken. Hij had zich zaterdag weliswaar als zesde gekwalificeerd, maar werd bestraft omdat hij twee onderdelen van zijn motor liet vervangen.

De Limburger kende een degelijke start en reed na twee rondes weer in de top tien. Hij nam vervolgens ook nog coureurs als Alonso, Carlos Sainz en de Force India-mannen Esteban Ocon en Sergio Perez te grazen, al moet gezegd worden dat die coureurs hun positie niet al te heftig verdedigden.

Verstappen reed daarna zelfs nog enkele rondes aan de leiding, omdat de coureurs voor hem de pits eerder opzochten. Na zijn eigen pitstop viel hij echter weer terug naar plek vijf.

Verstappen probeerde met een tweede pitstop de mannen voor hem te verrassen, maar kwam achter Vettel te zitten, die eveneens een tweede keer naar binnen was gegaan. Beide coureurs wisten op zachtere en verse banden snel weer aansluiting te vinden bij de top drie. Vettel ging enkele rondes voor het eind voorbij aan Bottas en kreeg vervolgens alle ruimte van teamgenoot Raikkonen.

Verstappen wist Bottas eveneens te verschalken en leek in de laatste ronde zelfs nog een podiumplek te hebben gepakt. Hij passeerde Raikkonen, maar bleek buiten de baan te zijn geweest. Daardoor moet hij zich tevredenstellen met de vierde positie.

Start

Vettel kende vanaf de tweede startplek de beste start en wist Hamilton direct te passeren. De Brit hield het hoofd echter koel en passeerde Vettel in de zevende ronde. Die stond hij alleen even kortstondig af aan Verstappen, maar die wist hij al snel weer voorbij te gaan.

Voor Hamilton werd het daarna een eenzame race. Achter de Brit werd er echter fel gestreden om de overige podiumplaatsen, waarbij Vettel zich ondanks een tweede pitstop de 'best of the rest' mocht noemen. 

Door de tweede plek van Vettel moet Hamilton zijn vierde wereldtitel nog minimaal een week uitstellen. Mercedes vierde zondag al wel het vierde opeenvolgende wereldkampioenschap voor constructeurs.

Tip de redactie