Valtteri Bottas moet zondag vijf plaatsen terug op de startgrid bij de Grand Prix van Japan. De Mercedes-coureur krijgt een gridstraf omdat hij zijn versnellingsbak laat vervangen.

In de huidige reglementen moeten rijders dezelfde versnellingsbak in zes races op rij gebruiken.

Alleen als de betreffende coureur bij de voorgaande race is uitgevallen, mag er zonder gridstraf een nieuwe krachtbron worden geplaatst.

De 28-jarige Bottas noteerde eerder vrijdag de vijfde tijd in de eerste vrije training op het circuit van Suzuka. Bij de verregende tweede oefensessie verscheen de Fin net als veel andere coureurs niet of nauwelijks op de baan.

Zaterdag staat om 5.00 uur Nederlandse tijd de derde vrije training op het programma, waarna om 8.00 uur de kwalificatie volgt. De race begint zondag om 7.00 uur.

Eerste seizoen

Bottas is bezig aan zijn eerste seizoen bij Mercedes en rijdt ook volgend jaar voor de Duitse renstal. De oud-Williams-coureur won dit jaar in Rusland en Oostenrijk de eerste twee races in zijn loopbaan.

Hoewel Bottas dit seizen al tien keer op het podium stond en met 222 punten de derde plaats in de WK-stand bezet, maakt de opvolger van de gestopte wereldkampioen Nico Rosberg in zijn debuutseizoen nog geen grootse indruk.

Bottas eindigde zondag als vijfde in de Grand Prix van Maleisië. De race op het Sepang International Circuit werd gewonnen door Max Verstappen.

Live op de hoogte blijven van de Grand Prix van Japan dit weekend? Download de NUsport-app