Het team van Mercedes heeft een slecht gevoel overgehouden aan de door Max Verstappen gewonnen Grand Prix van Maleisië. Dat Lewis Hamilton zijn voorsprong op Sebastian Vettel in de WK-stand vergrootte was slechts een schrale troost.

Hamilton eindigde op twaalf seconden achterstand van Verstappen op de tweede plek. De Brit liep daardoor zes punten uit op Vettel.

De Duitser moest op de laatste plaats beginnen en finishte na een inhaalrace als vierde in Sepang. Het verschil tussen Hamilton en Vettel bedraagt na zondag 34 punten, met nog vijf races voor de boeg.

"Ik ben erg down", zei Mercedes-teambaas Toto Wolff tegen Sky Sports. "We zijn uitgelopen op Ferrari, maar onze snelheid was niet in orde dit weekend."

"We waren een halve seconde per ronde trager dan Ferrari. En als Verstappen tot aan het einde volle bak had gereden, was hij ook een halve seconde per ronde sneller geweest."

Hitte

Wolff vermoedde dat de slechte prestaties veroorzaakt werden door de hitte in Maleisië. "Hoe kan het dat we op veel circuits zo snel zijn en dat de banden hier oververhit raakten?", vroeg de Oostenrijker zich hardop af.

"In Singapore waren we nog erg snel op de natte baan. We moeten nu kalm blijven en analyseren wat er mis ging."

Daar heeft Mercedes weinig tijd voor, want volgend weekend staat de Grand Prix van Japan op het programma. "Het circuit van Suzuka ligt ons op papier erg goed. Maar we verlaten Maleisië met vraagtekens", aldus Wolff.

Vettel

Vettel crashte kort na de finish toen hij Lance Stroll afsneed. De wedstrijdleiding besloot hem niet te bestraffen wegens het incident. Vettel moest uit wrak van zijn Ferrari stappen en liftte met Pascal Wehrlein mee naar de pitstraat.

Vettel had het gevoel dat zijn auto de snelste op de baan was. Door een technisch probleem tijdens de kwalificatie moest hij als laatste van start. Zijn teamgenoot Kimi Raikkonen moest al voor de start opgeven met een motorprobleem.

"We hebben een snelle auto. Als ik niet zover naar achteren was gestart, hadden we gewonnen", dacht Vettel. "In grote delen van de race was ik vandaag de snelste."