Max Verstappen profiteert zondag bij de start van de Grand Prix van Italië van een gridstraf voor Stoffel Vandoorne. De Nederlander schuift een plek op en begint vanaf de twaalfde positie op Monza.

Het leek erop dat Verstappen zelfs als twaalfde van start mocht, omdat ook Sergio Perez een gridstraf kreeg. De Mexicaan had zich als achtste gekwalificeerd maar gaat als tiende van start.

Ondanks een sterke kwalificatie op zaterdag, waarin hij de tweede tijd op de klokken zette, zou Verstappen aanvankelijk als veertiende starten in zijn wagen van Red Bull Racing.

De 19-jarige Nederlander kreeg eerder ook al een gridstraf opgelegd vanwege updates aan zijn motor. Hij moest daardoor twintig plekken inleveren, maar hoefde niet helemaal achteraan te beginnen omdat anderen nog verder naar achteren moesten.

Vandoorne en Perez zijn respectievelijk al de zevende en achtste coureur die om technische redenen een gridstraf krijgen voor de Grand Prix van Italië. Eerder deze week maakte Formule 1-baas Ross Brawn zich nog hard voor afschaffing van de gridstraf.

Naast Vandoorne (25 plaatsen), Perez (5) en Verstappen (20) werden ook Nico Hülkenberg (10), Carlos Sainz (10), Daniel Ricciardo (25), Jolyon Palmer (15) en Fernando Alonso (35) teruggezet door de wedstrijdleiding.

Gridstraffen

Vandoorne kreeg op zondagochtend van de FIA te horen dat hij 25 plekken moet inleveren in Italië. Desondanks staat de Belg op de startgrid nog wel voor zijn teamgenoot Alonso en de zaterdag gecrashte Romain Grosjean.

Eerder deze week laaide de discussie over gridstraffen al op. Formule 1-baas Ross Brawn maakte zich hard voor het afschaffen ervan omdat het aan de fans niet uit te leggen is dat hun favoriete coureur om technische redenen plekken moet inleveren. "Daar moet een oplossing voor komen."

De Grand Prix van Italië begint zondagmiddag om 14.00 uur.