Lewis Hamilton moet zondag bij de start van de Grand Prix van Oostenrijk vijf plaatsen inleveren op de grid.

De Brit van Mercedes krijgt een nieuwe versnellingsbak, maar heeft daar nog geen zes races mee gereden en daar staat een straf op van de internationale autosportfederatie FIA.

Mercedes kreeg dinsdag al te horen dat Hamilton bestraft zou worden. 

Hamilton finishte twee weken geleden met zijn vorige versnellingsbak als vijfde in de Grand Prix van Azerbeidzjan. Het was de vijfde race op rij die de Brit reed met die versnellingsbak.

Volgens een woordvoerder van Mercedes dateren de problemen met de versnellingsbak van de voorgaande race in Azerbeidzjan. Hamilton koerste in Bakoe af op de winst, tot zijn hoofdsteun kapot ging en hij in de pitsstraat een nieuwe moest halen.

De 32-jarige Brit kwam als vijfde over de finish, nog achter zijn Duitse rivaal Sebastian Vettel die tijdens de race twee keer tegen hem aan was gereden. De coureur van Ferrari moest voor straf 10 seconden stilstaan in de pits.

Tweede

Hamilton, drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, was vrijdag tijdens de eerste twee vrije trainingen op het circuit van Spielberg in Oostenrijk twee keer de snelste. Zaterdag volgen de derde training en kwalificatie.

De Brit staat tweede in de WK-stand met 139 punten. Vettel is de leider in de stand met 153 punten.

De Grand Prix van Oostenrijk wordt zondag om 14.00 uur verreden.