Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vettel

FIA neemt genoegen met excuses Vettel voor botsing met Hamilton

Sebastian Vettel wordt door de FIA niet verder gestraft voor zijn aanrijding met Lewis Hamilton tijdens de afgelopen Grand Prix van Azerbeidzjan. 
Door NU.nl

De autosportfederatie neemt genoegen met de excuses die de coureur van Ferrari maandag aanbood tijdens een speciale zitting. Vettel heeft de volledige verantwoordelijkheid voor het incident op zich genomen.

De Duitser bood aan het komende jaar verschillende educatieve activiteiten te vervullen binnen een aantal kampioenschappen van de FIA, waaronder de Formule 2, Formule 3 en Formule 4. De FIA vindt dat een gepaste oplossing.

Wel heeft de FIA Vettel gewaarschuwd voor dergelijk gedrag in de toekomst. Voorzitter Jean Todt zei hem dat een volgend geval direct zal worden doorgestuurd naar het internationaal tribunaal van de FIA.

Safetycar

Vettel reed in Baku tijdens een safetycar-periode tot twee keer toe tegen de Mercedes van Hamilton aan. Eén keer ging dat onbewust, omdat Hamilton plotseling vertraagde en Vettel op de achterkant van de auto van de Brit reed.

Vervolgens ging Vettel, leider in de WK-stand, woedend naast Hamilton rijden en stuurde hij zijn Ferrari zelfs tegen het voorwiel van zijn concurrent aan.

Vettel kreeg tijdens de race een stop and go-penalty van tien seconden, de zwaarst mogelijke straf buiten diskwalificatie. Daardoor liep hij de winst mis. Die ging naar Daniel Ricciardo van Red Bull Racing. Vettel eindigde als vierde.

Verrast

De Duitser ging op zijn eigen website diep door het stof. "Ik werd verrast door Hamilton en botste bij hem achterop. Ik denk achteraf niet dat hij verkeerde bedoelingen had."

"In het heetst van de strijd reageerde ik te heftig en daarvoor wil ik Lewis mijn excuses aanbieden", vervolgt Vettel. "Dit was niet het voorbeeld dat ik wil zijn. Ik had geen intentie om Lewis in gevaar te brengen."

Todt

Todt gaf na de zitting aan te begrijpen dat het er in topsport vaak heet aan toe kan gaan. "Dat neemt niet weg dat het aan de sporter is om op een kalme manier met die druk om te gaan en zich te gedragen op een manier die niet alleen de regels van de sport respecteert, maar die ook bij hun eigen status past."

"Atleten moet herkennen welke impact hun gedrag heeft op degenen die naar hen opkijken. Ze zijn helden en rolmodellen voor miljoenen fans over de hele wereld en moeten zich ook op die manier gedragen."

De volgende race op de Formule 1-kalender is de Grand Prix in Oostenrijk, die op 9 juli wordt verreden.


Lees meer over:

FIASebastian Vettel

Aanbevolen artikelen