Formule 1

Formule 1-motoren vanaf 2020 luidruchtiger en goedkoper

De leveranciers van Formule 1-motoren zijn onlangs met de internationale autosportfederatie FIA overeengekomen vanaf 2020 motoren te introduceren die luidruchtiger en goedkoper zijn.

Door die verandering, waarbij de motoren eenvoudiger in elkaar zitten, wordt het verschil tussen de teams vermoedelijk kleiner. Volgens Formule 1-baas Chase Carey is het belangrijk dat de renstallen minder spenderen.

"Teams geven heden ten dage absurde bedragen uit. Het geld is niet zozeer bedoeld om het publiek te vermaken, maar puur omdat ze elkaar beconcurreren om een steeds betere motor te ontwikkelen. De teams vinden zelf ook dat ze te veel geld uitgeven", zegt Carey maandag tegen Motorsport.com.

In 2014 werd de duurdere V6-brandstofmotor met turbo en hybridetechniek ingevoerd, wat flinke kritiek met zich meebracht. Veel fans vinden het niets dat de motor minder geluid maakt dan voorheen.

Vorige maand liet FIA-voorzitter Jean Todt via een verklaring nog weten dat de motoren vanaf 2021 weer goedkoper en luidruchtiger zouden worden, maar die verandering wordt dus waarschijnlijk al een jaar eerder doorgevoerd.

Inkomstenverdeling

Volgens Carey is er in 2020 ruimte voor kostenbesparingen omdat dan het huidige contract van de Formule 1 met de teams over de inkomstenverdeling afloopt, het zogenoemde Concorde Akkoord.

"Technologie is een onlosmakelijk onderdeel van deze sport en we zullen er ook alles doen om de Formule 1 aantrekkelijk te houden. Er moet snelheid zijn en meer inhaalacties, maar tegelijkertijd moeten we zorgen voor een gezondere financiële concurrentie", legt de Amerikaan uit.

"De complexe technologie heeft Mercedes in staat gesteld een motor te bouwen die beter is dan die van alle andere teams, maar we willen nu toewerken naar een sport waarin technologie niet allesbepalend is en waarin de coureurs het verschil maken."

Motorleveranciers Mercedes, Renault, Honda en Ferrari zijn in beginsel akkoord met kostenreductie vanaf 2020.

Lees meer over:
Tip de redactie