Na 81 wedstrijden mag Valtteri Bottas zich eindelijk racewinnaar noemen in de Formule 1. De Fin van Mercedes was zondag de sterkste bij de Grand Prix van Rusland.

"Ik heb er meer dan tachtig races op moeten wachten, maar het was het wachten zeker waard", erkende Bottas tijdens de podiumceremonie in Sochi. De Fin verruilde afgelopen winter Williams voor Mercedes.

Hij volgde bij het topteam Nico Rosberg op, die na zijn wereldtitel verrassend zijn vertrek uit de sport aankondigde. "Ik kreeg de kans in de winter en ben het team dan ook dankbaar dat deze kans mogelijk is gemaakt voor mij."

Bottas is de vijfde Fin die een race in de Formule 1 heeft weten te winnen. Keke Rosberg, Mika Hakkinen, Kimi Raikkonen en Heikki Kovalainen gingen hem voor.

Vettel

De 27-jarige coureur startte in Sochi als derde, maar lag na de eerste bochten aan de leiding. Hij verschalkte bij de start het Ferrari-duo Sebastian Vettel en Raikkonen, waarna hij in de slotfase Vettel achter zich wist te houden.

"Het voelt nog een beetje surrealistisch. Hopelijk is het de eerste van vele zeges. Ik denk dat het zeker een van mijn persoonlijk beste races ooit was."

Bottas houdt zich nog niet bezig met de strijd om de rijderstitel, maar is meer bezig met de constructeurstitel. "We moeten vooral blijven pushen en met beide wagens voorin blijven eindigden."