Max Verstappen heeft zich zaterdag in Rusland gerevancheerd voor zijn voortijdig afgebroken tweede vrije training van vrijdag. De Nederlander klokte zaterdag in de derde sessie de vijfde tijd in zijn Red Bull Racing.

Op ultrasofts zette Verstappen een snelste tijd van 1.35,452 op de klokken. Daarmee gaf hij 1,451 seconden toe op Sebastian Vettel (1.34,001).

De 19-jarige Limburger kwam vrijdag tot 1.37,204 en 1.35,540 op het Sochi Autodrom. Hij moest zijn auto toen in de tweede sessie met motorproblemen langs de kant zetten. "Mijn vermogen viel weg", zei Verstappen.

Zaterdag leek ook de wagen van zijn teamgenoot Daniel Ricciardo het even te begeven, maar de Australiër kon zijn weg na een gele vlag alsnog vervolgen en moest zich tevredenstellen met de achtste tijd (1.35,830).

Voorbeschouwing F1: Verstappen laatste keer in 'oude' auto
Voorbeschouwing F1: Verstappen laatste keer in 'oude' auto

Ferrari

Ferrari bleek opnieuw een maatje te groot voor de concurrentie. Achter Vettel noteerde zijn teamgenoot Kimi Raikkonen de tweede tijd: 1.34,338. Daarachter volgde Mercedes; Valtteri Bottas klokte 1.34,364 en Lewis Hamilton kwam tot 1.34,542.

In de voorgaande drie Grands Prix in Rusland stond er juist geen maat op Mercedes. Nog nooit reed een ander team aan de leiding in Sochi, maar Ferrari lijkt dit weekend de hegemonie van Hamilton en diens voormalige teamgenoot Nico Rosberg te kunnen doorbreken op het olympisch park van 2014.

Palmer

Jolyon Palmer wist zaterdag als enige coureur geen tijd achter zijn naam te zetten. De Brit stuurde zijn Renault wel vier keer naar buiten, maar zocht net zo snel de pitstraat weer op. Hij meldde dat hij geen vermogen had en moet hopen dat zijn auto op tijd geprepareerd is voor de kwalificatie.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland begint zaterdagmiddag om 14.00 uur. Zondag op datzelfde tijdstip volgt de race in Sochi.

Rondje in Sochi met racetalent Verschoor: Hier moet je zondag op letten
Rondje in Sochi met racetalent Verschoor: Hier moet je zondag op letten