De Engelse politie heeft dinsdag in Londen teambaas Vijay Mallya van de Force India opgepakt. Het verzoek daarvan kwam van de autoriteiten in zijn vaderland India.

De 61-jarige teambaas wordt in India verdacht van fraude. De zakenman moet zich dinsdag direct melden in de rechtbank. India heeft om uitlevering van Mallya gevraagd.

Mallya zou na het faillissement van zijn eigen luchtvaartmaatschappij Kingfisher in 2012 nog zo'n 1,3 miljard euro verschuldigd zijn aan Indiase banken. Ook moet hij oud-werknemers nog salaris betalen.

De zakenman houdt zich al ruim een jaar schuil in Groot-Brittannië, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Indiase overheid om zich in New Delhi te melden. Nadat India een officieel uitleveringsverzoek had ingediend, meldde Mallya zich dinsdag zelf op een politiekantoor in Londen.

Na zijn arrestatie werd Mallya op borgtocht weer vrijgelaten. De eigenaar van Force India moest zich wel direct melden voor het gerechtshof, dat over zijn uitlevering gaat. Volgens Mallya zelf is er echter niets bijzonders aan de hand. "De gebruikelijke Indiase mediahype", zegt de teambaas op Twitter. "De uitleveringshoorzitting in de rechtbank begon vandaag zoals gepland."

Zeventien punten

De Indiase miljardair bezit sinds eind 2007 een eigen Formule 1-team. Mallya nam de renstal Spyker destijds samen met de Nederlandse zakenman Michiel Mol over. Hij veranderde de naam in Force India.

De bolides van Mallya eindigden vijf keer op het podium, maar een Grand Prix winnen deed Force India nog nooit. Dit seizoen zitten de Mexicaan Sergio Perez en de Fransman Esteban Ocon achter het stuur van de roze auto's.

Na de eerste drie races bezet Force India met zeventien punten de vierde plek in de WK-stand voor constructeurs. Perez werd afgelopen zondag zevende bij de Grand Prix van Bahrein en Ocon kwam als tiende over de finish.