Na een korte bijeenkomst hebben autosportbond FIA en de Formule 1-teams vrijdag besloten dat de Grand Prix van China gewoon volgens planning op zondag verreden wordt.

Nadat de eerste twee vrije trainingen op vrijdag letterlijk in het water vielen, ontstond er twijfel over het programma van het Grand Prix-weekend. Lewis Hamilton deed een oproep aan de nieuwe eigenaren van de sport om "proactief en creatief" te zijn met het schema.

Technisch directeur Charlie Whiting van de FIA en de teambazen bespraken vrijdag de opties, maar al snel besloten ze het bestaande programma te handhaven. De verwachting is dat het weer zaterdag en zondag verbetert, meldt BBC.

Hamilton baalde ervan dat de coureurs vrijdag door slecht weer nauwelijks in actie konden komen tijdens de eerste twee trainingen in China. De vice-wereldkampioen stelde voor dat de nieuwe eigenaren van de koningsklasse in de autosport zich creatief opstellen.

Kans

"Ik leef mee met iedereen die tv keek of hier op de tribune zat", meldt Hamilton op Twitter. "We moeten een oplossing bedenken om dit weerprobleem op te lossen."

De Mercedes-coureur doet een voorstel: "Misschien kunnen we zaterdag drie trainingssessies doen, zondagochtend de kwalificatie en daarna de race."

"Serieus, misschien is dit wel een geluk bij een ongeluk. Hier ligt een kans voor de nieuwe eigenaren om proactief en creatief te zijn", doelt Hamilton op Liberty Media, dat begin dit jaar een meerderheidsbelang verwierf in de Formule 1.

Mist

Door regen en mist kwamen veel auto's vrijdag niet het Shanghai International Circuit op. Op het circuit zelf waren de weersomstandigheden niet eens heel slecht, maar de medische helikopter kon door dichte mist bij het verderop gelegen ziekenhuis niet landen of opstijgen. Daardoor mochten de auto's om veiligheidsredenen de baan niet op.

Alleen tijdens de eerste tien minuten van de eerste training werd er gereden. Max Verstappen zette daarin de snelste tijd neer, Hamilton was een van de zes coureurs die helemaal geen tijd klokte.

Al voordat de tijd van de tweede sessie verstreken was, stond Hamilton bij zijn fans om gesigneerde petjes uit te delen.

Volgens het huidige programma staat zaterdag om 6.00 uur Nederlandse tijd de derde training op het programma, om 9.00 uur volgt de kwalificatie. Zondag om 8.00 uur begint de race in Shanghai.