Max Verstappen heeft vrijdag de snelste tijd neergezet tijdens de voortijdig afgebroken eerste vrije training voor de Grand Prix van China.

Door de hevige regen en de mist werd de training na ruim tien minuten definitief gestaakt, omdat de medische helikopter niet in staat was om te landen bij het ziekenhuis in Shanghai.

De tweede vrije training kon later op vrijdag vanwege diezelfde reden helemaal niet van start gaan. Geen enkele auto verliet de pitsstraat.

Verstappen reed tijdens de eerste sessie vier ronden en had op het moment van de definitieve rode vlag de snelste tijd: 1.50,491. Lewis Hamilton (Mercedes) en Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen hadden nog geen tijd neergezet.

Ricciardo

De 19-jarige Verstappen was ruim anderhalve seconde sneller dan Williams-coureur Felipe Massa. Lance Stroll (Wiliams) klokte de derde tijd op twee seconden van Verstappen.

Daniel Ricciardo, teamgenoot van Verstappen, zette de achtste tijd neer in zeven ronden: 1.54,038. Mercedes-coureur Valtteri Bottas kwam in negen ronden tot de negende tijd (1.54,664).

Banden

De vrije training ging 45 minuten later van start dan gepland door het slechte weer. Daarna werd het droger en gingen diverse coureurs de baan op met regenbanden.

Later wisselden alle teams naar intermediate-banden. Die wissel pakte niet goed uit voor Team Haas. Kevin Magnussen en Romain Grosjean spinden van de baan.

Zaterdagochtend staat om 6.00 uur Nederlandse tijd de derde vrije training op het programma. Drie uur later is de kwalificatie. De verwachting is dat het zaterdag beter weer is in Shanghai.

Verstappen: 'De balans van de auto kan nog beter'
Verstappen: 'De balans van de auto kan nog beter'