Voor Red Bull Racing en McLaren is de eerste testdag van het nieuwe seizoen in de Formule 1 moeizaam verlopen. Beide teams kwamen zowel in de ochtend als in de middag problemen tegen.

Teams als Mercedes, Ferrari en Williams kwamen op de eerste officiële sessie op het circuit van Barcelona niet in de problemen. Zij reden alle drie meer dan honderd rondes, verdeeld over beide sessies.

Lewis Hamilton, die in de middag het stuurtje overnam van zijn nieuwe teamgenoot Valtteri Bottas, klokte met 1.21,765 de snelste tijd in zijn Mercedes. Die tijd was net wat sneller dan zijn poletijd bij de Grand Prix van vorig jaar (1.22,000).

Daniel Ricciardo kwam na een moeizame ochtend in de nieuwe Red Bull toch nog tot vijftig rondjes. Dat was uiteindelijk ongeveer net zoveel als teams als Haas en Toro Rosso. De teamgenoot van Max Verstappen klokte 1.22,926 als snelste ronde en eindigde daarmee als vijfde. 

Fernando Alonso kwam in de McLaren slechts tot 29 rondjes. Door technische problemen reed hij 's ochtends maar één ronde, terwijl ook de middag niet probleemloos verliep voor de Britse renstal.

Horner

Teambaas Christian Horner van Red Bull tilde maandag niet al te zwaar aan de problemen. "Ik heb liever dat we nu tegen problemen aanlopen dan tijdens de eerste race", zei de Brit.

"Het goede nieuws is dat het geen problemen van serieuze aard lijken te zijn. De auto's die dezelfde motor hebben als wij lijken het goed te doen. Daniel heeft waarschijnlijk gewoon pech gehad dat hij vandaag tegen twee verschillende mankementen aanliep."

De Australiër reed 's ochtends vanwege problemen met eerst een sensor en daarna de batterij maar vier rondjes, maar maakte veel terrein goed in de middagsessie.

Dinsdag wordt de nieuwe RB13 bestuurd door Verstappen.