Red Bull Racing heeft zondag zijn bolide voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Het team van Max Verstappen rijdt dit jaar met een haaienvin achter op de wagen. Ook Haas en Toro Rosso onthulden hun nieuwe wagen.

De RB13 werd zondag om 13.13 uur aan het publiek getoond. De auto heeft net als veel andere teams dit jaar een haaienvin die van de achterkant van de cockpit naar het einde van het chassis loopt.

Opvallend detail is dat er een gat in de neus van de Red Bull zit.

"De wagen ziet er zeer agressief uit", zei Verstappen eerder deze week al. "Hopelijk is hij net zo snel als hij eruitziet, maar dat zullen we moeten afwachten. De wagens zien er over het algemeen een stuk beter uit dan de afgelopen drie jaar."

T-wing

Het wordt voor Verstappen zijn eerste volledige jaar bij Red Bull. Vorig jaar maakte hij na vier races de overstap van Toro Rosso. Ook komend seizoen rijdt Verstappen samen met de Australiër Daniel Ricciardo voor de Oostenrijkse renstal.

De afgelopen week presenteerden de meeste andere teams hun wagens voor komend jaar. Opvallend is dat de meeste auto's een haaienvin boven de motor hebben.

Mercedes en Ferrari, de afgelopen seizoenen de concurrenten van Red Bull, hebben op die haaienvin een T-wing gemonteerd, die de luchtstroom naar de achtervleugel moet begeleiden. Red Bull kiest daar niet voor.

De auto's voor het nieuwe Formule 1-seizoen in beeld

Een kleine twee weken voor de start van het seizoen maakte Force India bekend dat het team in een roze bolide van start gaat. © ForceIndiaF1
De nieuwe wagen van Red Bull, de RB13. © Red Bull
De nieuwe wagen van Haas. © HaasF1
De nieuwe bolide van Williams heeft een haaienvin, waar verwacht werd dat de renstal daar niet voor zou kiezen. © Williams
Het Britse team noemt de nieuwe auto FW40 om het 40-jarig jubileum in de Formule 1 te markeren. © Williams
De nieuwe auto van McLaren is oranje met zwarte details. © McLaren
Daarmee keert McLaren terug naar de kleur waarin de Britse renstal tot begin jaren 70 reed. © @McLaren
Meest opvallende detail aan de MCL32 zijn de vier vinnen op de neus die de lucht moeten geleiden. © @McLaren
De nieuwe wagen van Toro Rosso. © ToroRosso
Ferrari rijdt in 2017 in de SF70H . © ANP
Opvallend aan de nieuwe bolide van de Italiaanse renstal is de haaienvin met daarbovenop een T-wing. © @Ferrari
Met het oog op de regelwijzigingen heeft Ferrari zijn wagen vrij extreem vormgegeven. © @Ferrari
Mercedes heeft donderdagmiddag als vierde Formule 1-team beelden vrijgegeven van de auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
Lewis Hamilton reed op het circuit van Silverstone de eerste rondjes in de WO8. © ANP
De W08 heeft in tegenstelling tot de eerder deze week gepresenteerde wagens geen grote haaienvin. © ANP
Force India rijdt in 2017 met het coureursduo Sergio Perez en Esteban Ocon. © Getty Images
Renault presenteerde als tweede Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © Renault Sport F1
Renault verwacht dat het dankzij de nieuwe auto komend seizoen het vijfde team kan worden in de Formule 1. © Renault Sport F1
Renault maakte ook bekend dat viervoudig wereldkampioen Alain Prost de nieuwe adviseur is van het team. © Getty Images
Sauber presenteerde maandag als eerste Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
De Sauber C36-Ferrari heeft gouden in plaats van gele afwerkingen omdat Sauber begint aan zijn 25e jaar in de Formule 1. © ANP
Sauber rijdt in 2017 met de Zweed Marcus Ericsson en de Duitser Pascal Wehrlein. © @SauberF1Team

Haas

Ook Haas onthulde zondag zijn bolide voor het nieuwe seizoen. De VF-17 van het Amerikaanse team is de opvolger van de VF-16.

Vorig jaar debuteerde Haas in de Formule 1. Met 21 punten werd de achtste plaats bemachtigd in het constructeurskampioenschap. Romain Grosjean en Kevin Magnussen zijn dit jaar de coureurs bij Haas.

De bolide van Haas heeft ook een haaienvin en valt verder op door grotere barge boards aan de zijkant van de wagen en een lagere achtervleugel.

Teambaas Günther Steiner: "Esthetisch ziet de auto er agressiever uit. Hij is lichter en aerodynamisch erg efficiënt. Alles wat we van onze eerste auto hebben geleerd is verwerkt in de nieuwe wagen."

Toro Rosso

Toro Rosso was zondagmiddag het laatste team dat zijn bolide onthulde. Het dochterteam van Red Bull heeft voor een nieuwe kleustelling gekozen.

De wagen is dit jaar glanzend blauw, met rode en zilveren accenten. Ook Toro Rosso heeft een haaienvin op zijn STR12. Carlos Sainz en Daniil Kvyat vormen het coureursduo. 

Tests

De komende dagen wordt er door alle teams getest op het circuit van Barcelona. Ricciardo komt op maandag en woensdag in actie voor Red Bull, Verstappen neemt de dinsdag en donderdag voor zijn rekening. Op donderdag wordt het circuit mogelijk gesproeid, als het de andere dagen droog blijft.

De eerste Grand Prix van dit jaar wordt op 26 maart in Australië verreden.