Lewis Hamilton verloor vorig jaar zijn wereldtitel in de Formule 1 aan teamgenoot Nico Rosberg en hij leek niet altijd even blij met zijn team Mercedes, maar volgens de 32-jarige Engelsman heeft hij een dikke streep gezet onder 2016.

"Mijn gevoelens van vorig jaar zijn niet blijven hangen. Ik start 2017 met een schone lei", aldus Hamilton donderdag tegen Sky Sports bij de presentatie van de nieuwe auto van Mercedes, de W08.

"Alle ervaringen van vorig jaar hebben me alleen maar sterker gemaakt. Ik voel me dit jaar sterker dan ooit en meer compleet als coureur."

Lewis Hamilton rijdt eerste rondjes in nieuwe auto Mercedes
Lewis Hamilton rijdt eerste rondjes in nieuwe auto Mercedes

Hamilton had vorig seizoen verschillende (kleine) aanvaringen met Mercedes. Zo insinueerde hij na een uitvalbeurt bij de Grand Prix van Maleisië in oktober dat hij werd tegengewerkt door zijn team. "Iets of iemand wil niet dat ik win", zei de drievoudig wereldkampioen, een uitspraak waar hij later zijn excuses voor aanbood.

Een kleine twee maanden later negeerde Hamilton bij de laatste Grand Prix in Abu Dhabi instructies van de teamleiding om zijn vertragende tactiek aan kop van de race te stoppen. De Brit probeerde op die manier nog de wereldtitel af te pakken van Rosberg, een poging die mislukte.

"We hebben veel gepraat in de winter, ik heb mijn hart kunnen luchten over wat zaken en we communiceren nu beter dan ooit", zei Hamilton donderdag over zijn relatie met zijn team. "Ik ben beter dan ooit in staat om samen te werken met mijn teamgenoot."

Bottas

Die teamgenoot is dit seizoen de Fin Valtteri Bottas, die overkwam van Williams als opvolger van de verrassend gestopte Rosberg. Volgens teambaas Toto Wolff zal de dynamiek tussen Hamilton en Bottas heel anders zijn dan de dynamiek tussen Hamilton en Rosberg.

"Ik zie dit als een mogelijkheid om helemaal opnieuw te beginnen met een gezonde relatie", aldus Wolff. "Er worden geen spelletjes gespeeld en er is een oorlogsvoering, omdat er geen geschiedenis is tussen Lewis en Valtteri."

Wolff hintte wel dat zijn team naar aanleiding van de race in Abu Dhabi besloten heeft om de interne regels over de samenwerking tussen de twee coureurs wat aan te scherpen.

"Er zaten wat gaten in onze regels", stelde de Oostenrijker. "De basis zal hetzelfde blijven, maar we gaan het hier en daar misschien wel iets anders doen."

Mercedes was de afgelopen drie jaar het dominante team in de Formule 1. De eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen is op 26 maart in Australië.

De auto's voor het nieuwe Formule 1-seizoen in beeld

Een kleine twee weken voor de start van het seizoen maakte Force India bekend dat het team in een roze bolide van start gaat. © ForceIndiaF1
De nieuwe wagen van Red Bull, de RB13. © Red Bull
De nieuwe wagen van Haas. © HaasF1
De nieuwe bolide van Williams heeft een haaienvin, waar verwacht werd dat de renstal daar niet voor zou kiezen. © Williams
Het Britse team noemt de nieuwe auto FW40 om het 40-jarig jubileum in de Formule 1 te markeren. © Williams
De nieuwe auto van McLaren is oranje met zwarte details. © McLaren
Daarmee keert McLaren terug naar de kleur waarin de Britse renstal tot begin jaren 70 reed. © @McLaren
Meest opvallende detail aan de MCL32 zijn de vier vinnen op de neus die de lucht moeten geleiden. © @McLaren
De nieuwe wagen van Toro Rosso. © ToroRosso
Ferrari rijdt in 2017 in de SF70H . © ANP
Opvallend aan de nieuwe bolide van de Italiaanse renstal is de haaienvin met daarbovenop een T-wing. © @Ferrari
Met het oog op de regelwijzigingen heeft Ferrari zijn wagen vrij extreem vormgegeven. © @Ferrari
Mercedes heeft donderdagmiddag als vierde Formule 1-team beelden vrijgegeven van de auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
Lewis Hamilton reed op het circuit van Silverstone de eerste rondjes in de WO8. © ANP
De W08 heeft in tegenstelling tot de eerder deze week gepresenteerde wagens geen grote haaienvin. © ANP
Force India rijdt in 2017 met het coureursduo Sergio Perez en Esteban Ocon. © Getty Images
Renault presenteerde als tweede Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © Renault Sport F1
Renault verwacht dat het dankzij de nieuwe auto komend seizoen het vijfde team kan worden in de Formule 1. © Renault Sport F1
Renault maakte ook bekend dat viervoudig wereldkampioen Alain Prost de nieuwe adviseur is van het team. © Getty Images
Sauber presenteerde maandag als eerste Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
De Sauber C36-Ferrari heeft gouden in plaats van gele afwerkingen omdat Sauber begint aan zijn 25e jaar in de Formule 1. © ANP
Sauber rijdt in 2017 met de Zweed Marcus Ericsson en de Duitser Pascal Wehrlein. © @SauberF1Team