Sahara Force India heeft woensdag op Silverstone zijn auto voor het nieuwe Formule 1-seizoen gepresenteerd. Het Indiase team wil met de VJM10 de top drie binnendringen bij de constructeurs.

"Als we geen grote dromen hadden gehad, dan waren we vorig jaar niet vierde geworden bij de constructeurs", aldus teambaas Vijay Mallya. "We durven altijd te dromen en dus is het voor dit jaar ons doel om in de top drie te komen."

Force India, dat in 2008 debuteerde in de Formule 1, heeft in 2017 voor het negende jaar op rij de beschikking over Mercedes-motoren.

De renstal van Mallya rijdt in 2017 met het coureursduo Sergio Perez en Esteban Ocon. De Mexicaan Perez (27) begint aan zijn vierde seizoen bij Force India, terwijl de Fransman Ocon (20) de vervanger is van de naar Renault vertrokken Nico Hülkenberg.

Force India kende in 2016 zijn beste seizoen ooit in de Formule 1 met een vierde plek in het WK voor constructeurs, achter de topteams Mercedes, Red Bull Racing en Ferrari. Perez eindigde bij de coureurs als zevende, terwijl Hülkenberg negende werd.

De auto's voor het nieuwe Formule 1-seizoen in beeld

Een kleine twee weken voor de start van het seizoen maakte Force India bekend dat het team in een roze bolide van start gaat. © ForceIndiaF1
De nieuwe wagen van Red Bull, de RB13. © Red Bull
De nieuwe wagen van Haas. © HaasF1
De nieuwe bolide van Williams heeft een haaienvin, waar verwacht werd dat de renstal daar niet voor zou kiezen. © Williams
Het Britse team noemt de nieuwe auto FW40 om het 40-jarig jubileum in de Formule 1 te markeren. © Williams
De nieuwe auto van McLaren is oranje met zwarte details. © McLaren
Daarmee keert McLaren terug naar de kleur waarin de Britse renstal tot begin jaren 70 reed. © @McLaren
Meest opvallende detail aan de MCL32 zijn de vier vinnen op de neus die de lucht moeten geleiden. © @McLaren
De nieuwe wagen van Toro Rosso. © ToroRosso
Ferrari rijdt in 2017 in de SF70H . © ANP
Opvallend aan de nieuwe bolide van de Italiaanse renstal is de haaienvin met daarbovenop een T-wing. © @Ferrari
Met het oog op de regelwijzigingen heeft Ferrari zijn wagen vrij extreem vormgegeven. © @Ferrari
Mercedes heeft donderdagmiddag als vierde Formule 1-team beelden vrijgegeven van de auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
Lewis Hamilton reed op het circuit van Silverstone de eerste rondjes in de WO8. © ANP
De W08 heeft in tegenstelling tot de eerder deze week gepresenteerde wagens geen grote haaienvin. © ANP
Force India rijdt in 2017 met het coureursduo Sergio Perez en Esteban Ocon. © Getty Images
Renault presenteerde als tweede Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © Renault Sport F1
Renault verwacht dat het dankzij de nieuwe auto komend seizoen het vijfde team kan worden in de Formule 1. © Renault Sport F1
Renault maakte ook bekend dat viervoudig wereldkampioen Alain Prost de nieuwe adviseur is van het team. © Getty Images
Sauber presenteerde maandag als eerste Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
De Sauber C36-Ferrari heeft gouden in plaats van gele afwerkingen omdat Sauber begint aan zijn 25e jaar in de Formule 1. © ANP
Sauber rijdt in 2017 met de Zweed Marcus Ericsson en de Duitser Pascal Wehrlein. © @SauberF1Team

Puzzel

De VJM10 heeft een vrij opmerkelijke neus, met twee sleuven in de voorkant. Dit lijkt een andere variant van de gaten in de neus van de vorige auto van Force India. Ter hoogte van de voorwielen zit een soort 'knikje' in de neus. Dat is iets wat veel auto's in 2012 ook hadden, maar sindsdien weinig meer voorkwam.

Achter de voorwielen zitten vrij grote 'bargeboards'. Deze luchtgeleiders moeten de rijwind om de auto heen leiden. Boven het hoofd van de coureur zit een luchtinlaat die veel overeenkomsten vertoont met die van Mercedes van vorig jaar.

Achter de luchtinlaat zit een vrije grote 'sharkfin'. Deze was gemeengoed tot 2011 en zorgt ervoor dat de rijwind tot bedaren wordt gebracht voor deze bij de achtervleugel aankomt. Deze grotere variant van de vin keert dit jaar terug op meer auto's, bijvoorbeeld bij Williams en Sauber.

"Ongeveer 95 procent van deze auto is volledig nieuw", zegt technisch directeur Andrew Green van Force India. "We moesten praktisch vanaf nul beginnen, het was een puzzel die we in elkaar moesten zetten."

Verstappen

Force India is na Williams, Sauber en Renault het vierde team dat zijn nieuwe bolide toont. Donderdag is het de beurt aan wereldkampioen Mercedes. Red Bull van Max Verstappen presenteert zijn nieuwe auto zondag.

Vanaf volgende week maandag staan de eerste vier testdagen op het Circuit de Catalunya gepland. De eerste race van het nieuwe seizoen is op zondag 26 maart in Australië.