Renault verwacht dat het dankzij de nieuwe auto komend seizoen het vijfde team kan worden in de Formule 1. De Franse renstal maakte dinsdag bij de presentatie van de wagen in Londen bovendien bekend dat viervoudig wereldkampioen Alain Prost adviseur wordt van het team.

Vorig seizoen werd de Franse renstal nog negende in de strijd om de titel bij de constructeurs. "We hebben een sterk team en zijn sterker uit de winter gekomen dan vorig jaar. Daarom moeten we nu het vijfde team kunnen worden", zei teambaas Jerome Stoll bij de presentatie in de Engelse hoofdstad.

Het team van Renault wordt in 2017 gevormd door de Engelsman Jolyon Palmer en Duitser Nico Hülkenberg. De 26-jarige Palmer eindigde vorig jaar namens Renault als achttiende in de WK-stand met maar één punt. De drie jaar oudere Hülkenberg veroverde 72 punten namens Force India en werd daarmee negende.

Hülkenberg is bij Renault de opvolger van de Deen Kevin Magnussen, die naar Haas vertrok. De Rus Sergey Sirotkin is de testcoureur en de 16-jarige Jarno Opmeer krijgt een plek in het opleidingsteam. De jonge Nederlander wordt junior-coureur bij Renault en zal komend seizoen gaan rijden in de Formule Renault 2.0.

Vorig jaar ging de titel in de Formule Renault 2.0 naar een andere Nederlander, Richard Verschoor. De 16-jarige Verschoor zal nu in navolging van Max Verstappen onderdeel gaan uitmaken van het opleidingsprogramma van Red Bull Racing.

De auto's voor het nieuwe Formule 1-seizoen in beeld

Een kleine twee weken voor de start van het seizoen maakte Force India bekend dat het team in een roze bolide van start gaat. © ForceIndiaF1
De nieuwe wagen van Red Bull, de RB13. © Red Bull
De nieuwe wagen van Haas. © HaasF1
De nieuwe bolide van Williams heeft een haaienvin, waar verwacht werd dat de renstal daar niet voor zou kiezen. © Williams
Het Britse team noemt de nieuwe auto FW40 om het 40-jarig jubileum in de Formule 1 te markeren. © Williams
De nieuwe auto van McLaren is oranje met zwarte details. © McLaren
Daarmee keert McLaren terug naar de kleur waarin de Britse renstal tot begin jaren 70 reed. © @McLaren
Meest opvallende detail aan de MCL32 zijn de vier vinnen op de neus die de lucht moeten geleiden. © @McLaren
De nieuwe wagen van Toro Rosso. © ToroRosso
Ferrari rijdt in 2017 in de SF70H . © ANP
Opvallend aan de nieuwe bolide van de Italiaanse renstal is de haaienvin met daarbovenop een T-wing. © @Ferrari
Met het oog op de regelwijzigingen heeft Ferrari zijn wagen vrij extreem vormgegeven. © @Ferrari
Mercedes heeft donderdagmiddag als vierde Formule 1-team beelden vrijgegeven van de auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
Lewis Hamilton reed op het circuit van Silverstone de eerste rondjes in de WO8. © ANP
De W08 heeft in tegenstelling tot de eerder deze week gepresenteerde wagens geen grote haaienvin. © ANP
Force India rijdt in 2017 met het coureursduo Sergio Perez en Esteban Ocon. © Getty Images
Renault presenteerde als tweede Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © Renault Sport F1
Renault verwacht dat het dankzij de nieuwe auto komend seizoen het vijfde team kan worden in de Formule 1. © Renault Sport F1
Renault maakte ook bekend dat viervoudig wereldkampioen Alain Prost de nieuwe adviseur is van het team. © Getty Images
Sauber presenteerde maandag als eerste Formule 1-team zijn auto voor het nieuwe seizoen. © ANP
De Sauber C36-Ferrari heeft gouden in plaats van gele afwerkingen omdat Sauber begint aan zijn 25e jaar in de Formule 1. © ANP
Sauber rijdt in 2017 met de Zweed Marcus Ericsson en de Duitser Pascal Wehrlein. © @SauberF1Team

Prijzen

Dat Renault Prost heeft vastgelegd als adviseur kwam dinsdag als een verrassing. De 61-jarige Prost werd in 1985, 1986, 1989 en 1993 wereldkampioen en nam na zijn laatste titel afscheid als coureur. De Fransman is blij dat hij nu verbonden is aan de renstal waarvoor hij als coureur van 1981 tot en met 1983 ook al in dienst was. "Op langere termijn moet Renault zich kunnen mengen in de strijd om de prijzen", zei Prost.

Bob Bell, technische baas van Renault, vertelde dat het team door de nieuwe wagen dit jaar al ongeveer 3,5 tot 4 seconden per ronde sneller zal zijn.

De wagen is ook qua kleurstelling veranderd. Vorig seizoen was de auto overwegend geel en nu is die half geel en half zwart. Volgende week zal de wagen voor het eerst getest worden. Er staan dan meerdere testdagen op het Circuit de Catalunya gepland.

De Red Bull-wagen van Max Verstappen wordt zondag gepresenteerd. De eerste race van het nieuwe seizoen is op zondag 26 maart in Australië.