Williams heeft vrijdag als eerste Formule 1-team beelden vrijgegeven van de auto voor het nieuwe seizoen.

De Britse renstal deelde foto's en een video van nieuwe bolide met Autosport en Motorsport.com.

De auto heet de FW40, omdat Williams dit jaar zijn veertigjarige jubileum in de koningsklasse van de autosport viert.

Er wordt door Formule 1-volgers reikhalzend uitgekeken naar de presentaties van de nieuwe auto's, omdat er voor het nieuwe seizoen een flink aantal nieuwe regels zijn doorgevoerd. De wagens hebben onder meer bredere vleugels, een grotere vloer en bredere banden.

Wat aan de Williams verder opvalt is dat de manier waarop de neus van de auto is vormgegeven veel lijkt op de auto van vorig jaar. De auto heeft wel zeer scherp gevormde 'sidepods' aan de zijkanten, waarin onder meer de koeling van de auto zich bevindt. Achterop de airbox, die begint bij de breder vormgegeven luchtinlaat boven het hoofd van de coureur zit een vin die groter uitvalt dan die op de vorige auto. 

Deze 'sharkfin' was gemeengoed tot 2011 en zorgt ervoor dat de rijwind tot bedaren wordt gebracht voor deze bij de achtervleugel aankomt. Het is de verwachting dat op meer auto's een grotere variant van deze vin terugkeert.

Williams rijdt in 2017 met de pas 18-jarige debutant Lance Stroll uit Canada en de ervaren Braziliaan Felipe Massa (35). Valtteri Bottas is vertrokken naar Mercedes.

Williams geeft eerste beelden vrij van nieuwe auto
Williams geeft eerste beelden vrij van nieuwe auto

Testdagen

Williams zal zijn auto officieel presenteren op zaterdag 25 februari. De overige negen teams hebben de presentatie van hun nieuwe auto ook gepland voor volgende week. Sauber is maandag de eerste, terwijl het Red Bull Racing van Max Verstappen, net als Toro Rosso en Haas F1, volgende week zondag zijn wagen aan het publiek zal tonen.

Op maandag 27 februari beginnen de testdagen in Barcelona, waar de teams voor het eerst met de nieuwe auto's zullen rijden.

Tot en met 10 maart wordt er getest op het Circuit de Catalunya, waarna het Formule 1-circus afreist naar Australië. De eerste Grand Prix van het seizoen is op 26 maart in Melbourne.