Chase Carey, de nieuwe baas van de Formule 1, wil de koningsklasse van de autosport op een andere manier leiden dan zijn voorganger Bernie Ecclestone deed.

De 62-jarige Amerikaan werd maandag aangesteld als opvolger van de 24 jaar oudere Brit, die na ruim veertig jaar moest vertrekken na de overname van de Formule 1 door het bedrijf Liberty Media.

"Er is nog genoeg ruimte voor verbeteringen. Ik heb enorm veel respect voor Ecclestone. Hij heeft van de sport een groot succes gemaakt", zegt Carey dinsdag in gesprek met de BBC.

"Maar nu is het tijd om de Formule 1 op een andere manier te gaan leiden. Ecclestone noemde zichzelf een 'dictator' en hij leidde de Formule 1 als een eenmansbedrijf, maar die tijd is voorbij."

Carey hoopt wel dat Ecclestone bij de sport betrokken wil blijven. Volgens de Amerikaan verdient zijn voorganger het om een rol te blijven spelen in de Formule 1.

"Ik besef dat dit lastig is voor hem, maar we hebben geprobeerd hem het respect te geven dat hij verdient door hem te benoemen als erevoorzitter. Ik zal in de toekomst zijn hulp en advies ook zeer op prijs stellen. Hij heeft de sport nog veel te bieden en zal altijd deel blijven uitmaken van de Formule 1."

Jaren zeventig

Ecclestone liep bijzonder lang mee in de Formule 1. De Brit begon in de jaren zeventig als eigenaar van Brabham, destijds een succesvol team.

De Brit verenigde teams tegen de internationale automobielfederatie FIA om meer geld te krijgen en werd uiteindelijk de commerciële baas van de Formule 1. Hij besliste waar werd geracet, regelde deals met sponsors en hielp teams om in de sport te blijven.

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint op 26 maart met de Grand Prix van Australië.