Bernie Ecclestone is niet langer de grote baas in de Formule 1. De 86-jarige Brit is maandag na ruim veertig jaar afgezet door de nieuwe eigenaar van de koningsklasse van de autosport.

De Formule 1 werd vorige week officieel overgenomen door Liberty Media. Dat bedrijf gaat verder met de 62-jarige Amerikaan Chase Carey als hoogste baas binnen de autosport.

Ecclestone onthulde het nieuws maandag zelf al tegen het Duitse medium Auto, Motor und Sportwaarna Liberty Media en de Formule 1 het nieuws enkele uren later bevestigden.

"Ik ben ontslagen, ik ga weg. Het is officieel, ik voer de firma niet meer aan", zei Ecclestone, die op voorspraak van Carey als erevoorzitter betrokken blijft binnen de sport. Op die manier blijft zijn ervaring behouden.

"Mijn nieuwe positie is zo'n typische Amerikaanse uitdrukking. Ik voer een titel waarvan ik niet eens weet wat die inhoudt", zegt Ecclestone daar zelf over. "Mijn dagen op kantoor worden iets rustiger. Wellicht kom ik ooit nog eens bij een Grand Prix langs. Ik heb nog veel vrienden binnen de sport."

De carrière van F1-baas Bernie Ecclestone in vogelvlucht
97
Video
De carrière van F1-baas Bernie Ecclestone in vogelvlucht

Dankbaar

Het vertrek van Ecclestone komt volgens ingewijden niet als een grote verrassing. De verwachting was al dat Liberty Media de nodige veranderingen zou doorvoeren.

Carey is vol lof over zijn voorganger. "Dankzij Bernie is Formule 1 de sport die het nu is. Hij zal altijd deel uit maken van de Formule 1-familie. Zijn bijdrage is enorm geweest en daar ben ik hem dankbaar voor", zegt hij in een persverklaring.

"De Formule 1 heeft op verschillende vlakken enorm veel potentie. Fans, teams, de FIA, promotors en sponsors barsten van de ideëen. We werken met al deze partners samen om de race-ervaring te verbeteren en een nieuwe dimensie aan de sport te geven", aldus de nieuwe baas.

Brawn

Een andere verandering die Carey doorvoert is de komst van Ross Brawn, die binnen de sport de nieuwe functie van motorsport-directeur krijgt. 

Brawn was jarenlang de rechterhand van teambaas Jean Todt bij Ferrari, waar hij als technisch brein gold. Later zette hij zijn eigen team Brawn GP op, dat met Jenson Button de wereldtitel pakte.

De 62-jarige Brit was tijdens de overname al als adviseur bij Liberty Media betrokken en krijgt nu een belangrijke tol toebedeeld. "Het is fantastisch om in de sport terug te keren. Ik kijk er naar uit om met iedereen samen te werken en de Formule 1 te helpen zich verder te ontwikkelen."

Brabham

Ecclestone heeft bijzonder lang in de Formule 1 meegelopen. De Brit begon in de jaren zeventig als eigenaar van Brabham, destijds een succesvol team.

De Brit verenigde teams tegen de internationale automobielfederatie FIA om meer geld te krijgen en werd uiteindelijk de commerciële baas van de Formule 1. Hij besliste waar werd geracet, regelde deals met sponsors en hielp teams om in de sport te blijven.

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint over 62 dagen met de Grand Prix van Australië.