Niki Lauda is onaangenaam verrast door het abrupte afscheid van Nico Rosberg. De Mercedes-adviseur maakt zich serieuze zorgen over de opvolging van de kersverse wereldkampioen. 

"Hij heeft ons op het verkeerde been gezet", beklaagt de 67-jarige Oostenrijker zich tegenover Auto, Motor und Sport. "Het is begin december en we missen nog een coureur. Het wordt echt een probleem om een vervanger te vinden."

Rosberg maakte vrijdag bekend dat hij per direct een punt zet achter zijn loopbaan. De 31-jarige Duitser stopt naar eigen zeggen op zijn hoogtepunt nadat hij zich vorige week in Abu Dhabi tot wereldkampioen kroonde.

Door het vertrek van Rosberg moet Mercedes snel op zoek naar een teamgenoot voor drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, maar vrijwel alle aansprekende coureurs hebben al een stoeltje voor komend seizoen.

Waterdicht

Lauda, die pas twee dagen voor de officiële aankondiging van Rosberg op de hoogte werd gebracht, beseft dat het lastig gaat worden om nu nog een goede vervanger te strikken. 

"Ik vrees dat de contracten van alle toppers waterdicht zijn", zegt de drievoudig wereldkampioen. "Daarom is dit ook zo'n probleem. In juni hebben we niet voor niets besloten het contract van Nico open te breken tot 2018. We hadden het beste duo in huis."

Aangezien de regels in de Formule 1 komend seizoen veranderen, worden de verschillen tussen de teams waarschijnlijk kleiner en zijn prestaties nog meer afhankelijk van de coureurs. 

Lauda baalt dan ook van het vacante stoeltje, ook al vindt hij dat Rosberg weinig te verwijten valt. "Coureurs stoppen wanneer ze willen stoppen. Daar kan niemand invloed op uitoefenen."