De kersverse wereldkampioen Nico Rosberg stopt met de Formule 1. De 31-jarige Duitser zegt dat hij met zijn eerste wereldtitel zijn grote doel bereikt heeft.

Rosberg maakte het verrassende nieuws vrijdag bekend bij het gala van de internationale automobielfederatie FIA in Wenen, vijf dagen nadat hij in Abu Dhabi voor het eerst wereldkampioen werd in koningsklasse van de autosport.

"Sinds ik 25 jaar geleden begon met racen, was het mijn droom, mijn ene 'ding', om wereldkampioen in de Formule 1 te worden", aldus Rosberg in een verklaring. "En nu, na al het harde werk, de pijn en de opofferingen, is me dat gelukt."

"Ik sta op de top van de berg, dus dit voelt goed. Mijn sterkste emotie op dit moment is dankbaarheid voor iedereen die het mogelijk heeft gemaakt om mijn droom te laten uitkomen."

Tweede

Rosberg zou verder zijn gegaan in de Formule 1 als hij dit jaar weer naast de wereldtitel had gegrepen.

"Als ik tweede was geworden, was ik zeker nog een jaar doorgegaan. Want ik geef nooit op", zei Rosberg vrijdagavond tijdens het gala van de internationale autosportfederatie FIA in Wenen.

Teleurstellingen

Rosberg streed de laatste drie seizoenen met zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton om de wereldtitel. In 2014 en 2015 bleek de Engelsman de sterkste, maar door zijn tweede plaats zondag in de Grand Prix van Abu Dhabi stelde Rosberg zijn eerste wereldtitel veilig.

De Duitser trad zo in de voetsporen van zijn vader Keke Rosberg, die zich in 1982 tot wereldkampioen kroonde in de Formule 1.

"Dit seizoen was zo ontzettend zwaar", zegt Rosberg vrijdag. "Ik probeerde alles op elk gebied na de teleurstellingen van de twee jaren daarvoor. Die teleurstellingen motiveerden me op een manier die ik nog nooit ervaren had."

"En natuurlijk had dat ook invloed op de mensen die ik liefheb. Mijn hele familie moest offers brengen voor mijn doel. Ik kan mijn vrouw Vivian dan ook niet genoeg bedanken."

Genieten

Rosberg begon mede daardoor naar eigen zeggen na zijn zege in de Grand Prix van Japan, toen hij zijn kansen op wereldtitel weer in eigen handen had, na te denken over het einde van zijn carrière als hij wereldkampioen werd.

"Op de ochtend voor de Grand Prix van Abu Dhabi wist ik dat het mijn laatste race kon zijn en die wetenschap maakte mijn hoofd leeg voor de start. Ik wilde genieten van elk deel van de race, wetende dat het misschien de laatste keer zou zijn. En toen gingen de lichten uit en kwamen de 55 meest intense ronden uit mijn leven."

De loopbaan van Nico Rosberg in beeld

Wereldkampioen Nico Rosberg heeft besloten om per direct te stoppen met Formule 1. © Getty Images
De Formule 1-carrière van Rosberg begon in 2006. Namens Williams reed de destijds 21-jarige coureur zijn eerste meters in de koningsklasse van de autosport. © Proshots
Rosberg behaalde zijn eerste podiumplaats in 2008 op het circuit van Albert Park in Australië. De Duitser eindigde destijds achter Lewis Hamilton en Nick Heidfeld. © Proshots
In 2010 stapte Rosberg over naar Mercedes, dat na 55 jaar zijn rentree maakte in de F1. Michael Schumacher werd later toegevoegd als zijn teamgenoot. © Proshots
In 2012 pakte de Duitser zijn eerste zege in de Formule 1. In China profiteerde hij van zijn eerste pole position door in de race Button en Hamilton achter zich te houden. © Proshots
In 2014 deed Rosberg voor het eerst serieus mee om de wereldtitel. Dat jaar won de Duitser vijf Grands Prix, maar desondanks moest hij zijn meerdere herkennen in zijn teamgenoot Lewis Hamilton. © Proshots
Monaco was het favoriete circuit van Rosberg. In 2015 won de Duitser voor het derde jaar op de rij de Grand Prix. © Proshots
Rosberg legde het fundament voor zijn eerste wereldtitel aan het begin van 2016. De eerste vier wedstrijden sloot de Duitser allemaal winnend af. © Proshots
In België pakte Rosberg voor het eerst in vier races weer eens een overwinning. Na deze Grand Prix werd de Duitser nog driemaal eerste en viermaal tweede. © Proshots
In de laatste race van het seizoen, in Abu Dhabi, had Rosberg genoeg aan een derde plek voor zijn eerste wereldititel. Na een bloedstollende race pakte Rosberg de tweede plaats. © Proshots
Vijf dagen na zijn overwinning kondigde de Duitser aan per direct te stoppen in de koningsklasse van de autosport. © Proshots

Rosberg hakte de knoop definitief door op maandagochtend. "Na een dag vertelde ik het eerst aan mijn vrouw en mijn manager, en daarna aan Toto Wolff (de teambaas van Mercedes, red.)."

"Het enige wat deze beslissing moeilijk maakt, is dat ik mijn 'racefamilie' van Mercedes in een lastig parket breng. Maar Toto begreep het. Hij zag direct dat ik volledig overtuigd was en dat stelde me gerust."

Debuut

Rosberg debuteerde in 2006 bij de Grand Prix van Bahrein namens het team van Williams in de Formule 1. Na vier seizoenen stapte hij over naar Mercedes.

Rosberg eindigt zijn Formule 1-loopbaan met 23 overwinningen in 206 Grands Prix. Hij stond in totaal 57 keer op het podium en mocht bij dertig races van pole position beginnen.