Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko denkt dat Max Verstappen volgend jaar om de wereldtitel kan strijden. Het team krijgt voor 2017 een nieuwe motor van Renault. 

"Toen ik Max op 15-jarige leeftijd voor het eerst ontmoette, had hij al de volwassenheid van een 26-jarige met een ongelooflijk zelfvertrouwen", zegt Marko op de website van de Formule 1. "Sindsdien zijn er drie jaar voorbij en heeft hij een sensationele leercurve doorgemaakt."

"Hij maakt een fout nooit een tweede keer. Daarom denk ik dat hij klaar is voor de titelstrijd. Hij heeft geen voorbereidingen meer nodig, hij weet hoe het spel gespeeld wordt."

Het enige minpunt van Verstappen is volgens Marko dat de coureur te weinig geduld heeft. "Soms probeert hij situaties in zijn voordeel te forceren. Terwijl hij eigenlijk alleen maar hoeft te wachten totdat dingen zijn kant op vallen. Maar hij verandert op dit gebied", vertelt Marko.

Gevestigde orde

Met zijn agressieve manier van racen wekte Verstappen afgelopen seizoen soms wrevel bij andere coureurs. Met name Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen van Ferrari beklaagden zich nogal eens over de rijstijl van de 19-jarige Nederlander.

Marko: "In mijn ogen brengt Verstappen een compleet nieuwe benadering tegenover de gevestigde orde in de Formule 1. Hij laat hen zien hoe je zou moeten racen, hoe het in het verleden ging."

"Ik herinner me de intrede van Senna en Schumacher in de Formule 1, zij hadden ook een andere benadering en schudden de gevestigde orde van hun tijd wakker."

"Zij kregen ook massa's kritiek. Nu hebben we een jonge, hongerige en sexy coureur, die lak heeft aan de reputaties van voormalige wereldkampioenen. Of ze nou één of vier titels hebben."

2017

Tijdens het afgelopen seizoen eiste Red Bull de tweede plek in het WK voor constructeurs op. Dat was voor een groot deel te danken aan een motorupdate vroeg in het seizoen, waardoor de auto na Mercedes de beste van het veld werd.

Renault maakt voor 2017 een nieuwe krachtbron. "Ons is verteld dat de nieuwe motor een vergelijkbare stap voorwaarts wordt", aldus Marko. "We zouden de motor van Mercedes moeten gaan benaderen."

"Ons chassis is altijd al goed geweest en was dit jaar een van de besten. De data van de nieuwe auto zien er erg positief uit."

"Door de reglementswijzigingen voor 2017 kan geen enkel team zijn ervaring van de afgelopen jaren hergebruiken. De geschiedenis laat zien dat Red Bull altijd sterk was na het invoeren van nieuwe regels. We zijn ervan overtuigd dat we voor beide titels (constructeurs en coureurs, red.) zullen strijden in 2017."