Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft zich de onvrede van zijn eigen team op de hals gehaald doordat hij zondag bij de Grand Prix van Abu Dhabi in leidende positie expres trager ging rijden en orders om te versnellen negeerde.

Nico Rosberg zag daardoor zijn concurrenten dichterbij komen. Uiteindelijk greep de Duitser wel de wereldtitel op het Yas Marina Circuit, maar Hamilton maakte zich niet popualir binnen zijn eigen team.

"Ik hink een beetje op twee gedachten", stelde teambaas Toto Wolff van Mercedes tegen Sky Sports. "Aan de ene kant zijn onze teamwaarden heel duidelijk: het maakt niet uit of het de eerste of de laatste race is. We willen winnen."

"Aan de andere kant: als coureur had ik misschien wel precies hetzelfde gedaan. Hij had twee opties. Óf afstand nemen van iedereen en tonen dat hij de snelste racer op de planeet is, óf de boel achter hem een beetje ophouden, zodat de strijd om de titel nog spannend werd."

Volgens Mercedes had Hamilton zeker anderhalve seconde per ronde sneller kunnen rijden aan het einde van de race in Abu Dhabi. De Brit hield echter in, waardoor zijn teamgenoot Rosberg op de hielen werd gezeten door Sebastian Vettel en Max Verstappen.

Bij een zege voor Hamilton en een vierde plek voor Rosberg was niet de Duitser maar de Brit wereldkampioen geworden.

Intern

"Drie jaar geleden hebben we binnen het team enkele basisprincipes afgesproken", vertelt Wolff. "Het eerste principe is dat we altijd willen winnen."

"Er waren momenten dat onze zege in gevaar kwam en daarom hebben we Lewis meerdere malen opdracht gegeven om het tempo op te voeren."

Wolff wilde niet ingaan op eventuele strafmaatregelen tegen Hamilton wegens het negeren van de teamorders. "Dit is een zaak die we intern houden. Ik moet eerst nog een duidelijke opinie over dit voorval vormen, dat heb ik nog niet gedaan."

De Grand Prix van Abu Dhabi in beeld

Hamilton

Hamilton verdedigde zijn vertragingstactiek. "Het had geen nut om vooraan te rijden, de GP te winnen en Nico tweede te laten worden. Ik moest iets proberen. Door alle problemen die ik dit jaar heb ondervonden, ben ik in deze positie verzeild geraakt", doelde hij op motorproblemen in eerdere Grand Prix-weekenden.

Rosberg bleef het hele seizoen gevrijwaard van mechanisch falen. "Ik hoop dat het team mij een wagen geeft die even betrouwbaar is als die van mijn teamgenoot", aldus Hamilton.

Over een mogelijk gesprek met de teamleiding over zijn racegedrag in Abu Dhabi zegt Hamilton luchtig: "Daar kijk ik naar uit."

Rosberg

De nieuwe wereldkampioen Rosberg nam zijn teamgenoot niets kwalijk. "Ik kan begrijpen dat het team hem vroeg om sneller te rijden, ik heb er zelf ook om gevraagd. Maar ik snap het vanuit zijn oogpunt ook. Dit ging om het wereldkampioenschap, natuurlijk wilde hij iets proberen."

"Hij deed het heel erg goed, want er was geen mogelijkheid voor mij om hem in te halen. In de eerste sector reed hij erg snel, zodat ik er niet langs kon en op de andere delen van het circuit vertraagde hij de boel weer."

"Lewis is een van de beste coureurs aller tijden. In het langste seizoen ooit heb ik hem onder zware omstandigheden weten te verslaan."