Formule 1

Verstappen wil na loftuitingen vooral niet achterover leunen

Max Verstappen heeft zijn reputatie met zijn indrukwekkende inhaalrace tijdens de Grand Prix van zondag in Brazilië een uitstekende dienst bewezen. Die conclusie trekken de Red Bull-coureur en vader Jos Verstappen een dag na terugkeer in Nederland.

Verstappen lag tweede op een drijfnat circuit van Interlagos, toen hij door een verkeerde bandenkeuze van zijn team een pitstop moest maken.

De 19-jarige Nederlander kwam met nog zestien ronden te gaan als zestiende de baan op, maar dankzij een fraaie reeks inhaalacties eindigde hij alsnog op de derde trede van het podium.

"Het was natuurlijk ook mooi geweest om tweede te worden, of misschien zelfs wel te winnen", zegt Verstappen in gesprek met NUsport op de vraag of hij achteraf blij was met de foute bandenkeuze. "Maar het heeft me wel veel goeds gedaan om zo van achteruit terug naar voren te komen. We hebben dit van jongs af aan geoefend, dus het is mooi dat het er nu zo uitkomt."

Vader Jos zag de doorweekte Braziliaanse fans op de tribune meeleven met de inhaalacties van zijn zoon. "Het hele publiek in Brazilië stond achter Max en zijn opmars. Ik denk dat Max heel veel harten gestolen heeft onder de Braziliaanse fans."

Senna en Schumacher

Het leverde Verstappen vergelijkingen op met twee van de grootste namen uit de geschiedenis van de Formule 1, Ayrton Senna en Michael Schumacher. Hij blijft er zelf nuchter onder. "Het is altijd positief als je daarmee vergeleken wordt, maar ik denk ook dat het uiteindelijk van belang is dat je gewoon neutraal blijft."

"Je moet naar jezelf kijken en je steeds weer verbeteren. Dus niet achterover gaan hangen. Dat is nu belangrijk. Ik denk dat ik mezelf elke race wel kan verbeteren. Brazilië was een redelijk perfecte race, maar er zijn altijd kleine dingetjes."

Jos Verstappen: "Ik denk dat het terecht is dat hij met Senna en Schumacher vergeleken wordt. En je weet dan in ieder geval dat je de goede richting op gaat."

Bang

Verstappen lijkt dit seizoen soms het favoriete gespreksonderwerp van de teambazen van dé dominante formatie in de Formule 1, het team van Mercedes. Niki Lauda is volgens vader Jos een groot fan van Verstappen en zou er vooral van balen dat hij niet voor Mercedes rijdt.

Teambaas Toto Wolff belt regelmatig met het Verstappen-front en hoopte onder meer dat de jonge coureur zich niet te veel met de strijd tussen de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg zou bemoeien.

"Ze zijn bang voor Max, daarom zeggen ze dat", beweert Jos Verstappen. "Ik denk dat Max het altijd op een faire en goede manier doet. Nu ook weer, dat hij Nico Rosberg op een fraaie manier buitenom inhaalt. Natuurlijk zijn ze daar niet zo blij mee, want het is toch een bepaald gevaar als je iemand op zo’n manier inhaalt. Maar zoals Max het doet, ja daar houden de mensen van. Daar smullen ze van. Ik denk dat dat alleen maar goed is voor de Formule 1."

Jacht naar de titel

Over Max Verstappen wordt voortdurend gezegd dat hij een toekomstig wereldkampioen is. De eerste kans om daar voor te gaan dient zich volgend seizoen aan. Met veranderende regels - de auto’s worden enkele seconden per ronde sneller door bredere banden en bredere vleugels - is het de vraag hoe Red Bull 'uit de winter’ komt.

"Het ziet er positief uit", stelt Verstappen. "Er komen goede verhalen vanuit het team. Maar het is altijd weer afwachten tot de auto op het circuit staat."

De huidige nummer vijf in de WK-stand is benieuwd hoe de auto’s gaan aanvoelen. "Bochten waar je nu net niet of net aan vol gas doorheen kunt, kun je volgend jaar makkelijk vol gas nemen. Je moet fysiek wel een stuk sterker zijn, dus dat wordt nog wel een stuk moeilijker."

Vader Jos weet ook nog niet wat hij van de nieuwe Red Bull moet verwachten. 'Maar als Max een goede auto heeft, weet ik zeker dat hij kampioen kan worden."

Tip de redactie