Formule 1

Ecclestone wil volledig opnieuw beginnen met Formule 1-regels

Bernie Ecclestone zou graag zien dat er volledig opnieuw begonnen wordt met het maken van de regels van de Formule 1, omdat deze volgens hem nu te complex zijn.

"Je kunt een oud huis niet repareren. Het is beter om het te slopen en opnieuw te beginnen", aldus de 86-jarige Ecclestone, al decennialang de grote baas van de Formule 1, tegen Motorsport.com.

De strategiegroep, die besluit over de regels in de Formule 1, komt woensdag samen in Genève. Ecclestone hoopt dan steun te vinden voor zijn opvatting dat de sport nu overgereguleerd is.

"We hebben nu te veel regels", zegt de Brit. "Je moet een advocaat, een dokter of god weet wat nog meer zijn om tegenwoordig in de Formule 1 actief te kunnen zijn."

Geklaagd

Ecclestone heeft de laatste jaren al vaker geklaagd dat er te veel regels en te weinig vrijheden zijn voor coureurs. Volgens hem zijn de races minder spannend geworden omdat er meer kans is op straffen.

Vorige maand besloot de internationale autosportfederatie FIA na felle kritiek van andere coureurs aan het adres van Max Verstappen nog om de regels over het afwijken van de lijn bij het remmen aan te passen.

"Het moet niet verboden zijn om te racen", stelt Ecclestone. "Coureurs twijfelen nu tijdens het rijden wat ze wel en niet mogen doen, het is belachelijk. De coureurs zijn racers; laat ze dan ook racen."

"Als ik je probeer te blokken, dan is het aan jou om een manier te vinden om mij in te halen. Het enige waarvoor coureurs bestraft moeten kunnen worden, is als ze een ongeluk veroorzaken door gevaarlijk te rijden. Dan moeten we er iets aan doen, zo simpel is het."

Wolff

Mercedes-teambaas Toto Wolff, net als Ecclestone lid van de strategiegroep van de Formule 1, kan zich wel vinden in de woorden van de Brit.

"Zowel voor de fans als voor de stewards zijn de regels nu te complex, we zouden ze simpeler moeten maken", aldus Wolff. "De veiligheid blijft alleen wel het belangrijkste aspect."

Charlie Whiting, namens de FIA de wedstrijdleider bij de Formule 1, is uiteindelijk verantwoordelijk voor het schrijven van de regels in de koningsklasse van de autosport.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie