Formule 1

FIA legt verzoek Vettel en Ferrari naast zich neer

De internationale autosportfederatie FIA start geen nieuw onderzoek naar het incident tussen Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo in de slotfase van de Grand Prix van Mexico.

Het verzoek van Ferrari om de zaak nog eens te bekijken is vrijdag afgewezen door de FIA.

Ferrari besloot donderdag de tijdstraf die Vettel een kleine twee weken geleden kreeg nog een keer aan te vechten. Volgens de Italiaanse renstal is er nieuw bewijs, dat Vettel mogelijk vrijpleit. "De stand van het kampioenschap zal er niet door veranderen, maar een duidelijke uitleg van de regels is wel van belang", stelde Ferrari.

Vettel kreeg na de race in Mexico een tijdstraf van tien seconden voor het hinderen van Daniel Ricciardo, teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull Racing, die hem wilde passeren. De Duitser viel daardoor in de eindstand terug van de derde naar de vijfde plek.

Rijgedrag Verstappen

Vettel werd zo het eerste 'slachtoffer' van een nieuwe regel, die de FIA invoerde na klachten over het rijgedrag van Verstappen.

De Nederlander maakte in de ogen van een aantal van zijn concurrenten gebruik van een gevaarlijke tactiek om zijn positie te verdedigen: hard afremmen en tegelijkertijd van zijn lijn afwijken.

Vettel deed dat ook bij Ricciardo en werd daarvoor ter verantwoording geroepen. Wedstrijdleider Charlie Whiting legde donderdag in São Paulo, waar dit weekend de Grand Prix van Brazilië wordt verreden, nogmaals uit dat Vettel in de ogen van de racestewards wel degelijk gevaarlijk had afgeremd en een crash uitlokte. Vettel zelf hield vol dat hij Ricciardo voldoende ruimte had gegeven.

Tip de redactie