Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz denkt dat Max Verstappen het talent heeft om bij de allergrootste coureurs uit de geschiedenis van de Formule 1 te gaan horen.

"Als je kijkt naar het talent, de mentale kracht en de moed die Max tot nu toe heeft laten zien in races, dan is hij inderdaad de nieuwe Ayrton Senna", verwijst Mateschitz maandag in gesprek met Marca naar een vergelijking die Red Bull-adviseur Helmut Marko twee jaar geleden maakte.

"Maar hij moet ook zijn snelheid en kwaliteiten over een periode van meerdere jaren laten zien. Niemand weet of dat gaat gebeuren, maar wij geloven dat hij die potentie heeft."

De 72-jarige Mateschitz, die niet vaak interviews geeft, stapte in 2005 met zijn energiedrankenbedrijf met een eigen team in de Formule. Red Bull Racing was vooral aan het begin van dit decennium succesvol met vier wereldtitels op rij voor Sebastian Vettel (2010-2013)

Met de nieuwe regels in 2017 en het goede optreden van Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo in het huidige Formule 1-seizoen is er goede hoop bij Mateschitz dat zijn team snel weer een wereldtitel kan vieren.

"We zullen zien hoe snel dat weer gebeurt", aldus de Oostenrijker. "We kijken er in ieder geval heel erg naar uit."

Vertrek

Mateschitz dreigde vorig jaar nog met een vertrek uit de Formule 1, omdat hij niet tevreden was over motorfabrikant Renault. Uiteindelijk vonden beide partijen elkaar in een compromis en presteert Red Bull dit jaar een stuk beter dan in 2015.

"Ik heb eigenlijk nooit echt gedacht aan een vertrek uit de Formule 1", zegt Mateschitz nu. "Maar er hadden wel omstandigheden kunnen zijn waarbij we voor die optie gekozen hadden, bijvoorbeeld als we geen motorfabrikant hadden kunnen vinden."

Red Bull Racing is met nog twee races te gaan bijna zeker van de tweede plaats in het WK voor constructeurs, achter het oppermachtige Mercedes. Die tweede plek kan zondag worden veiliggesteld in de Grand Prix van Brazilië.