Lance Stroll is volgend seizoen tweede rijder bij het team van Williams. De Britse renstal heeft de komst van de 18-jarige Canadees donderdag bevestigd.

Stroll gaat bij Williams een rijdersduo vormen met de Fin Valtteri Bottas, die zijn verblijf heeft verlengd. De Canadees is de opvolger van Felipe Massa, die de Formule 1 na dit seizoen na veertien jaar vaarwel zegt.

Stroll, zoon van een miljardair, kroonde zich onlangs tot kampioen in de Formule 3 Euroseries. Dat deed hij met een voorsprong van meer dan honderd punten op zijn naaste belager.

De komst van Stroll werd medio oktober al aangekondigd, maar de bevestiging bleef uit omdat Williams wilde wachten tot de Canadees 18 jaar oud was. Die leeftijd bereikte hij afgelopen zaterdag.

Door de entree van Stroll is Max Verstappen niet langer de jongste coureur op de grid. Wel blijft de Nederlander de jongste coureur ooit in de koningsklasse van de autosport. Hij was 17 jaar en 166 dagen oud toen hij vorig jaar maart voor Toro Rosso debuteerde bij de Grand Prix van Australië.

Dat record kan alleen worden afgepakt als de regels worden aangepast. Coureurs moeten tegenwoordig minimaal 18 jaar oud zijn om in de Formule 1 te mogen rijden.

Leerjaar

Stroll ziet het komende seizoen vooral als een leerjaar. "Ik kijk er naar uit om alles op te zuigen wat op me afkomt, zodat ik mezelf kan verbeteren. Ik benader alles van wedstrijd tot wedstrijd", zegt de Canadees op de website van het team.

De tiener reed de afgelopen twee jaren in de Formule 3. Daarvoor reed hij in onder meer Formule 4 en de karting. "Ik heb in elke klasse waarin ik reed successen gekend, dus ik denk dat ik deze kans absoluut verdien. Hier heb ik van kinds af aan van gedroomd."

Teambaas Claire Williams ziet veel talent in Stroll. "We zijn blij dat we hem deze kans kunnen geven. Hij heeft met zijn volwassenheid, talent en enthousiasme veel indruk op ons gemaakt."

Het team van oprichter Frank Williams geldt als een stabiele subtopper in de Formule 1. Bottas wist dit seizoen bij de Grand Prix van Canada als derde te eindigen en zorgde daarmee voor de enige podiumplek voor Williams van 2016. In de WK-stand bij de constructeurs staat de renstal vijfde.