Sebastian Vettel ontloopt verdere disciplinaire maatregelen nadat hij ook per brief zijn excuses voor zijn scheldkanonnade heeft aangeboden bij wedstrijdleider Charlie Whiting en FIA-voorzitter Jean Todt.

Dat meldt de international autosportfederatie dinsdag in een verklaring. De Duitser reageerde zich zondag in de Grand Prix van Mexico over de boordradio af na een incident met Max Verstappen, die een bocht afsneed en daarmee voorkwam dat hij werd gepasseerd door de Ferrari-coureur.

Nadat Verstappen weigerde zijn derde plek af te staan, ging Vettel zijn boekje verbaal te buiten. "Ja, weet je wat? Hier is een boodschap voor Charlie (Whiting, red.): fuck off. Echt, fuck off", riep de viervoudig wereldkampioen na de actie van de Nederlander.

"Direct na de race heeft hij Charlie Whiting opgezocht om persoonlijk spijt te betuigen voor zijn gedrag", schrijft de FIA in de verklaring. "Daarna heeft hij op eigen initiatief ook nog een brief geschreven aan Jean Todt en Charlie Whiting, waarin hij zich nog eens uitvoerig verontschuldigt voor zijn acties."

"Hij heeft ook aangegeven dat hij ook nog contact op zal nemen met Max Verstappen en heeft plechtig beloofd dat zoiets nooit meer zal gebeuren. In het licht van deze oprechte verontschuldiging heeft de FIA-voorzitter besloten om bij hoge uitzondering geen disciplinaire maatregelen tegen Vettel te nemen."

Voor raceleider Whiting was de zaak na de persoonlijke excuses van Vettel al gesloten, maar dat weerhield de FIA er niet van alsnog een onderzoek in te stellen naar het incident.

Gefrustreerd

Na afloop van de tumultueuze Grand Prix in Mexico sprak Verstappen al schande van het gedrag van de 29-jarige Vettel. "Hij is gewoon een gefrustreerde kerel. Ten eerste schreeuwt hij als een kind over de radio. Dat is gewoon zoals het is: als een kind."

Na de finishlijn stak de kwade Vettel ook nog een belerende wijsvinger op naar Verstappen. "Dat is nog kinderachtiger", oordeelde de jonge Nederlander van Red Bull Racing.

Ook Verstappens teambaas Christian Horner had geen goed woord over voor de scheldkanonnade van zijn oud-pupil Vettel. "Wat je in geen enkele sport kunt doen, is de scheidsrechter uitschelden. Dus het zou me verbazen als Sebastian geen reprimande krijgt."

Volgens Horner vertoonde Vettel dit gedrag niet toen hij nog voor Red Bull reed. "Hij is duidelijk gefrustreerd en laat dat ook horen."

Tijdstraf

Verstappen kwam als derde over de finish op het Autodrome Hermanos Rodriguez, maar werd na de race teruggezet naar de vijfde plek. Omdat Vettel vanwege een ander incident later ook een tijdstraf kreeg, schoof de Nederlander weer op naar de vierde plaats en werd de Duitser als vijfde geklasseerd. De derde plek ging daardoor naar Daniel Ricciardo.

Over anderhalve week wordt de voorlaatste Grand Prix van dit Formule 1-seizoen verreden in Brazilië. Vettel bezet met nog twee races voor de boeg de vierde plek in de WK-stand.