Sebastian Vettel moet vrezen voor een straf na zijn scheldkanonnade over de boordradio jegens wedstrijdleider Charlie Whiting zondag tijdens de Grand Prix van Mexico.

De internationale autosportfederatie is een onderzoek gestart naar het gedrag van Vettel. "We hebben medewerkers die bewijs aan het verzamelen zijn over het incident", zegt FIA-president Jean Todt tegen de Daily Mail. "Daarna moeten we kijken of we actie moeten ondernemen.

Vettel lag in de slotfase van de race op het Autodromo Hermanos Rodriguez in de clinch met Max Verstappen, met wie hij streed om de derde plaats. De Nederlander ging bij een verdedigende actie rechtdoor het gras op, waardoor hij een bocht afsneed.

Tot woede van Vettel weigerde Verstappen vervolgens zijn plek af te staan aan de Ferrari-coureur, die op de radio duidelijk zijn onvrede liet blijken. "Ja, weet je wat? Hier is een boodschap voor Charlie (Whiting, red.): fuck off. Echt, fuck off", riep de viervoudig wereldkampioen.

Vettel bood na de race direct persoonlijk zijn excuses aan Whiting aan, maar dat zou de FIA er niet van weerhouden om te kijken of de Duitser een straf verdient. Volgens de regels van de federatie kan een coureur bestraft worden als hij "door woorden schade berokkent aan de FIA of een van diens medewerkers".

Horner

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner sprak na de race in Mexico-Stad al de verwachting uit dat zijn voormalig pupil Vettel een sanctie zou krijgen.

"In het heetst van de strijd is er natuurlijk altijd sprake van emotie bij een coureur", aldus de teambaas van Verstappen. "Als je zou kunnen horen wat voetballers tijdens de wedstrijd zeggen, dan is dat waarschijnlijk nog vele malen erger dan wat er op het circuit wordt geroepen."

"Maar wat je in geen enkele sport kunt doen, is de scheidsrechter uitschelden. Dus het zou me verbazen als Sebastian geen reprimande krijgt."

Volgens Horner vertoonde Vettel dit gedrag niet toen hij nog voor Red Bull reed. "Hij is duidelijk gefrustreerd en laat dat ook horen."

Tijdstraf

Vettel kreeg na de race in Mexico al een tijdstraf van tien seconden, omdat hij in de slotfase van de race van zijn lijn afweek bij het remmen in een gevecht met Daniel Ricciardo, die op dat moment op de vijfde plek lag.

Ricciardo werd daardoor uren na de Grand Prix als derde geklasseerd. Verstappen kreeg een tijdstraf van vijf seconden en eindigde als vierde, terwijl Vettel de vijfde plek kreeg toebedeeld.

Video: 'Ecclestone zou Verstappen 100 miljoen euro moeten geven'