Formule 1

'Lauda provoceert omdat hij Verstappen als bedreiging ziet'

Oud-Formule 1-coureur Giedo van der Garde vindt de kritiek van Mercedes-teambaas Niki Lauda op Max Verstappen "belachelijk".

"Lauda kiest met zijn kritiek voor zijn eigen hachje", zegt Van der Garde voor de camera van NUsport. "Hij ziet dat Max steeds meer een bedreiging wordt voor zijn Mercedes-coureurs. Daarom gaat hij waarschijnlijk een beetje provoceren."

De 67-jarige Lauda noemde Verstappen zondag na de Grand Prix van Mexico "arrogant en agressief". "Een herhalend overtreder zoals hij moet gestraft worden", vond de Oostenrijker. Hij had zich gestoord aan het rijgedrag van de Nederlander van Red Bull Racing op het circuit Autódromo Hermanos Rodríguez.

Verstappen kwam zondag al in de eerste ronde in aanraking met WK-leider Nico Rosberg van Mercedes en had later ook een aanvaring met Sebastian Vettel. Voor dat laatste incident kreeg Verstappen een tijdstraf. Van der Garde vindt echter dat de Limburger niets verweten mag worden.

"Ik vind de straf niet terecht. Max zat ervoor, alleen remde hij iets te laat. Daardoor schoot hij rechtdoor. Maar dat gebeurt iedere coureur weleens."

Video: 'Ecclestone zou Verstappen 100 miljoen euro moeten geven'

Kinderachtig

Verstappen zelf riep na de race dat Vettel “gefrustreerd en kinderachtig” was. Jan Lammers, die tussen 1979 en 1992 ook in de Formule 1 reed, genoot van de harde woorden van de Nederlander.

"Hij zegt gewoon wat hij vindt, dat is het mooie van Max", aldus Lammers. "Hij roept alles puur uit zijn heupen."

Lammers vindt dan ook niet dat de racewereld moet zeuren over Verstappen en zijn rijstijl, maar juist blij moet zijn dat hij meedoet.

"Als Max in Mexico niet had meegereden dan lag de helft van de mensen te slapen op de bank. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zou hem een bonus van 100 miljoen euro moeten geven omdat hij de marktwaarde van de sport enorm heeft doen stijgen."

Tip de redactie