Mercedes-adviseur Niki Lauda is niet te spreken over het gedrag van Max Verstappen bij de Grand Prix van Mexico. De Nederlander kwam zondag al in de eerste ronde in aanraking met WK-leider Nico Rosberg en had later ook een aanvaring met Sebastian Vettel.

De 19-jarige Verstappen kreeg voor dat laatste incident een tijdstraf, waardoor hij zijn derde plaats aanvankelijk kwijtraakte aan Vettel. Later werd ook de Ferrari-coureur bestraft, zodat Daniel Ricciardo doorschoof naar plaats drie. Verstappen werd vierde.

Lauda was het eens met de straf die Verstappen kreeg. "Een herhalend overtreder zoals hij moet gestraft worden. Red Bull-adviseur Helmut Marko moet hem toespreken. Als Verstappen niet zo agressief zou rijden, zou hij zich veel beter ontwikkelen."

De 67-jarige oud-wereldkampioen in de Formule 1 denkt dat de rijstijl van Verstappen in het nadeel van de Limburger werkt.

"Dat realiseert hij zich niet. Hij denkt dat hij alles goed doet, maar dat is niet zo. Hij moet rustig aan doen. Ik weet niet waar die arrogantie vandaan komt. Dit is een verloren zaak. De boosheid bij de andere coureurs wordt groter en groter."

Start

Bij de start probeerde Verstappen Rosberg in te halen, waarbij de wielen van beide bolides elkaar raakten. Volgens Lauda ging Verstappen daarbij in de fout. "Nico lag duidelijk voor hem, Verstappen ramde hem van de baan."

"Dit had Nico het wereldkampioenschap kunnen kosten, dat is onacceptabel. Het talent van Verstappen is ongelooflijk, maar met zijn stomme acties verpest hij het."

Rosberg kon zijn weg na de touché vervolgen en werd uiteindelijk tweede in Mexico-Stad, achter Lewis Hamilton. De voorsprong in de WK-stand van Rosberg bedraagt daardoor nog negentien punten.

Roekeloos

Lauda denkt dat Red Bull niet veel kan doen aan de manier waarop Verstappen zijn races rijdt. "Ik heb het idee dat zijn team hem over de boordradio gewaarschuwd heeft om het rustig aan te doen met Nico. Dat is exact wat ik ook tegen hem gezegd zou hebben."

"Je gaat niet met je wielen tegen de WK-leider beuken drie races voor het einde van het seizoen. Het team van Red Bull geeft hem begeleiding. Maar misschien verandert Verstappen zodra het vizier van zijn helm naar beneden is."

De volgende Grand Prix wordt op 13 november verreden in Brazilië. Het seizoen wordt vervolgens afgesloten met een race in Abu Dhabi.