Max Verstappen is zondag als vierde geëindigd bij de Grand Prix van Mexico. De Nederlander kwam als derde over de meet, maar kreeg een tijdstraf. De zege op het Autodromo Hermanos Rodriguez was voor Lewis Hamilton, Nico Rosberg finishte als tweede.

In eerste instantie ging door de tijdstraf van Verstappen de derde plaats op het podium naar Sebastian Vettel, maar die werd later ook bestraft. De Duitser en de Nederlander waren in de slotfase in gevecht, waarbij Verstappen een aanval afsloeg door van de baan te gaan.

Die actie werd na de streep door de wedstrijdleiding bestraft met een tijdstraf van vijf seconden, waardoor Verstappen twee plekken moest afstaan. Ook zijn teamgenoot van Red Bull Racing Daniel Ricciardo ging hem nog voorbij. 

De Duitser van Ferrari was furieus op Verstappen en vond dat Verstappen zijn plaats moest afstaan. Na de streep stak Vettel meteen zijn wijsvinger op uit de cockpit, om aan te geven dat hij het niet eens was met de beslissing van de 19-jarige Limburger.

Strafseconden

Vettel kreeg later echter alsnog tien strafseconden opgelegd en eindigde daarmee niet op de derde, maar op de vijfde plaats, achter Verstappen die uiteindelijk als vierde is geëindigd.

Vettel moest zich verantwoorden voor zijn actie tegen de Australiër Daniel Ricciardo van Red Bull in de slotfase van de race. Ricciardo wilde Vettel passeren, maar die week behoorlijk van zijn lijn en dat is volgens de wedstrijdregels verboden. Na het zien van de beelden van zijn manoeuvre, werd deze door de commissarissen betiteld als een "onnatuurlijke richtingsverandering".

Solide

Tot aan het incident reed Verstappen een solide race. Hij was als derde begonnen en kwam in de eerste bocht direct in aanraking met Nico Rosberg. Het incident werd onderzocht, maar leidde niet tot straffen.

De Duitser van Mercedes had in Mexico de wereldtitel kunnen grijpen. Dan had hij zelf moeten winnen, terwijl Hamilton als tiende of lager over de streep had moeten komen. In plaats daarvan liep Hamilton iets in op zijn concurrent om de wereldtitel. Het gat is nu nog 19 punten.

Rommelig

De start van de Grand Prix verliep sowieso rommelig. Al in de eerste serie bochten kwam de Duitser Pascal Wehrlein (Manor) in aanraking met Marcus Ericsson (Sauber), waarna de race voor Wehrlein erop zat.

Verstappen liep na zijn enige pitstop stukje bij beetje in op Rosberg. Hij kwam met nog zo'n twintig ronden te gaan zelfs aan de staart van de Duitser, die een foutje had gemaakt. Verstappen waagde direct een poging, maar remde te laat om de bocht nog te halen.

In de slotfase kreeg Verstappen het lastig tegen Vettel om zijn podiumpositie te verdedigen. De Duitser van Ferrari reed op versere banden en kwam rap dichterbij. Met nog enkele ronden te gaan zat Vettel vlak achter Verstappen, waarna de Nederlander zich verremde en rechtdoor schoot.

Ondanks furieuze protesten van Vettel weigerde Verstappen zijn plek af te staan. Vettel kwam zelfs in gevecht met Ricciardo, maar hield stand. Enkele minuten na de finish kreeg de Duitser te horen dat niet Verstappen maar hij naar het podium mocht. Maar enkele uren later werd ook Vettel bestraft en kwam de derde plaats op naam van Ricciardo.