Max Verstappen ligt aan de vooravond van de Grand Prix van de Verenigde Staten behoorlijk onder vuur bij zijn collega's. De rijstijl van de 19-jarige Nederlander was het belangrijkste onderwerp van gesprek bij de rijdersbriefing in Austin.

Andere coureurs eisen dat de regels worden aangepast en dat tijdens het remmen niet meer van richting veranderd mag worden. Aanleiding daarvoor is een verdedigende actie van Verstappen van twee weken geleden op het circuit van Suzuka.

Het onderwerp werd aangezwengeld door Romain Grosjean, die bijval kreeg van Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso en zelfs de doorgaans zwijgzame Kimi Raikkonen. "Dan moet het hem wel heel hoog zitten", zei een teambaas over het drie minuten lange betoog van de Fin.

Nico Hülkenberg beklaagt zich tegenover het Duitse Auto, Motor und Sport eveneens over de jonge Red Bull-coureur. "Als je op de bank voor de televisie zit, ziet het er allemaal heel makkelijk uit en lijkt het alsof er meters ruimte is."

"Maar heb je enig idee hoe krap het wordt als je met 330 kilometer per uur een bocht nadert? Wanneer je zelf al aan het remmen bent en een ander wijkt plotseling uit, kun jij geen kant meer op. Met een beetje geluk kom je dan buiten de baan terecht, maar als het tegenzit eindig je tegen een muur."

Ook Jenson Button vindt het hoog tijd om de regels aan te passen. "Het mag niet zo zijn dat er eerst een ongeluk moet plaatsvinden. Als er niets verandert knalt Verstappen binnenkort iemand vol in de hekken."

Video: Hier liggen de kansen voor Verstappen in de GP van Amerika

Niet bestraft

Het mikpunt zelf trok zich weinig aan van alle kritiek en is zich van geen kwaad bewust. "Ik ben niet bestraft, dus ik heb niets fout gedaan." Verstappen gaf bovendien aan dat hij bij de omstreden actie juist tien meter later dan normaal remde en dat hij niet begreep waarom Hamilton überhaupt nog iets probeerde.

Ook Helmut Marko, adviseur van Red Bull, had geen goed woord over voor de klaagzang van de andere coureurs. "Dan moeten ze maar leren remmen, Max kan het immers ook." Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Hülkenberg. "Dat kan misschien in een Red Bull. Als ik zo laat rem, beland ik met mijn auto op de maan."

Verstappen klokte vrijdag de derde en de vijfde tijd in de eerste twee vrije trainingen in de Verenigde Staten. Later op zaterdag volgen de derde vrije training en de kwalificatie. Zondag om 21.00 uur wordt er om de WK-punten geracet op het Circuit of the Americas.