Mercedes heeft zondag enkele uren na de Grand Prix van Japan het ingediende protest tegen Max Verstappen bij de internationale automobielfederatie FIA toch weer ingetrokken.

Mercedes-coureur Lewis Hamilton liet op Twitter weten niet blij te zijn dat zijn team in eerste instantie protest had aangetekend tegen een verdedigende actie van Verstappen.

De coureur van Red Bull Racing verdedigde in de voorlaatste ronde zijn tweede plaats met een actie ten opzichte van Hamilton, waarbij de Brit buiten de baan terechtkwam.

"Ik heb geen protest ingediend. Zojuist hoorde ik dat het team dat wel gedaan heeft, maar ik heb ze gezegd dat we dat niet doen. We zijn kampioenen en we gaan verder. Max reed prima", aldus Hamilton.

Verstappen kwam in Japan uiteindelijk als tweede over de eindstreep en Hamilton finishte als derde. De wereldkampioen zag daardoor zijn achterstand op teamgenoot Nico Rosberg oplopen in de strijd om het wereldkampioenschap.

Na de race liet Verstappen weten geen kwaad te zien in zijn actie ten opzichte van Hamilton. "Ik zag hem naar binnen komen, maar hij zat nog vrij ver weg. Toen stuurde ik natuurlijk ook naar binnen", zei hij.

Het was niet de eerste keer dat de rijstijl van Verstappen voor opschudding zorgde. Bij de Grand Prix van Hongarije uitte Ferrari-coureur Kimi Raikkonen al eens stevige kritiek op de rijstijl van de Limburger.

Slechte start

Hamilton was op Suzuka bezig aan een inhaalrace. Hij kende een slechte start, waarbij hij terugviel van de tweede naar de achtste plaats.

Aan de actie van Verstappen wilde hij vlak na de race geen woorden vuil maken. "Het doet er niet echt meer toe. Het is gebeurd en we gaan weer verder.''

De 31-jarige Hamilton zocht geen excuses voor zijn slechte start. "Ik maakte een fout. Ik weet niet precies waarom, maar ik had te veel wielspin. In het vervolg van de race moest ik mezelf naar voren rijden en dat was niet eenvoudig, maar ik heb alles gegeven."

Teamgenoot Rosberg breidde zijn voorsprong op Hamilton in het klassement uit tot 33 punten met nog vier Grands Prix te gaan.