Max Verstappen genoot zondag tijdens de Grand Prix van Japan vooral van de strijd om de tweede plaats met wereldkampioen Lewis Hamilton en ziet geen kwaad in zijn verdedigende manoeuvre in de voorlaatste ronde.

De jonge Nederlander bleef de Brit mede dankzij een verdedigende actie in de slotfase voor en eindigde achter winnaar Nico Rosberg knap als tweede.

Mercedes diende enkele uren na de race een protest in vanwege de actie van Verstappen. Op verzoek van Hamilton werd dat bezwaar niet veel later echter weer ingetrokken.

Verstappen liet direct na de race tegenover Ziggo Sport weten geen kwaad te zien in zijn manoeuvre. "Ik zag hem naar binnen komen, maar hij zat nog vrij ver weg. Toen stuurde ik natuurlijk ook naar binnen."

De 19-jarige Red Bull-coureur genoot van zijn strijd met Hamilton, die hij steeds dichterbij zag komen. "Ik wist dat het heel lastig werd om Rosberg bij te houden, dus ik zat meer naar achteren te kijken", keek hij terug.

"Ik hield aanvankelijk eigenlijk meer Sebastian Vettel in de gaten, maar hij kwam na zijn pitstop achter Hamilton naar buiten. Ze kwamen heel snel dichterbij, dus ik ben heel blij met mijn tweede plaats."

Banden

Op Suzuka maakte Verstappen twee keer een pitstop. Aan het einde van de race waren zijn banden behoorlijk versleten, maar hij koos ervoor om door te gaan.

"De banden zaten er gelukkig nog op, maar met name de voorbanden waren er niet meer heel goed aan toe. Daardoor ben ik ook heel blij dat ik alsnog tweede ben geworden", aldus Verstappen, die blij was met de gekozen strijdwijze.

"Na de start kozen we een goede strategie. Zowel de banden als de auto functioneerde goed en er werd tijdens de race goed gecommuniceerd."

Door zijn tweede plaats schoof Verstappen op naar de vijfde plaats in de WK-stand. Hij houdt Ferrari-coureur Vettel achter zich, hoewel de Duitser hetzelfde puntenaantal (165) heeft. Verstappen won echter een Grand Prix.