Max Verstappen heeft vrijdag de vierde tijd neergezet bij de tweede vrije training voor de Grand Prix van Japan.

De 19-jarige Nederlander klokte op het circuit van Suzuka 1.33,061. Hij gaf daarmee acht tiende toe op Nico Rosberg, die met 1.32,250 het snelste rondje neerzette.

De Duitser van Mercedes bleef teamgenoot Lewis Hamilton (1.32,322) net voor. Ferrari-coureur Kimi Raikkonen zette de derde tijd neer.

Red Bull-coureur Daniel Ricciardo, zondag winnaar van de Grand Prix van Maleisië, kwam niet verder dan de twaalfde tijd. Hij gaf ruim een seconde toe op teamgenoot Verstappen.

Versnellingen

Verstappen zette tijdens de eerste trainingssessie de zesde tijd neer met een tijd van 1.34,379. Daarmee was hij toen net iets langzamer dan zijn teamgenoot Ricciardo.

Verstappen klaagde aan het begin van de eerste trainingssessie over zijn versnellingen. "Ze zijn heel slecht", zei hij over de boordradio. "Terugschakelen voelt aan als een handrem."

Rosberg klokte ook in de eerste training de snelste tijd (1.32,431), gevolgd door zijn teamgenoot Hamilton (1.32,646) en Sebastian Vettel (1.33,525).

De derde vrije training staat zaterdag om 5.00 uur Nederlandse tijd op het programma. Om 8.00 uur volgt de kwalificatie. Zondag begint de race om 7.00 uur.

Verstappen eindigde vorig jaar als negende in de Grand Prix van Japan. Destijds reed hij nog in dienst van Toro Rosso.

WK-stand

Rosberg heeft in de WK-stand 23 punten voorsprong op Hamilton. De Grand Prix van Japan is de zeventiende van 21 races.

Vettel moet zondag drie plaatsen naar achteren in de startopstelling. De Duitser wordt gestraft omdat hij afgelopen week in de Grand Prix van Maleisië de achterkant van de Mercedes van Rosberg ramde.