Mercedes heeft de oorzaak gevonden voor de motorpech die Lewis Hamilton zondag trof tijdens de Grand Prix van Maleisië. Uitgebreid onderzoek leerde de Duitse renstal dat die werd veroorzaakt door een fout in de lagers van het motorblok.

De Britse wereldkampioen reed op het circuit van Sepang aan kop, toen met nog vijftien rondes te gaan plotseling zijn Mercedes-motor ontplofte. De race werd vervolgens gewonnen door Daniel Ricciardo van Red Bull Racing, vlak voor zijn teamgenoot Max Verstappen.

Mercedes zag het probleem met de lagers in het motorblok tijdens de race niet aankomen. "Dit gebeurde zonder waarschuwing na 618 kilometer rijden en werd voorafgegaan door het wegvallen van de oliedruk", schrijft Mercedes op Twitter.

Dankzij de pech voor de Brit kon Nico Rosberg, de Duitse teamgenoot van Hamilton, als derde eindigen. De Duitser sloeg zo aan kop van de WK-stand een gat van 23 punten met zijn Britse rivaal.

Wachten

Hamilton werd al voor de derde maal dit seizoen getroffen door motorisch leed, de vorige twee keer gebeurde dat in de kwalificatie. Komend weekeinde in Japan gebruikt de Brit de motor die hij eerder in Singapore al in zijn auto had liggen.

De teams van Force India, Williams en Manor, allemaal klant bij Mercedes, moeten voorlopig wachten op de verbeterde motoren die hen was beloofd.

Eigenlijk zouden ze op Suzuka al de beschikking krijgen over aangepaste krachtbronnen, maar de problemen bij Hamilton zorgen voor uitstel daarvan.

Suzuka

De drievoudig wereldkampioen heeft inmiddels in Japan de juiste afleiding gehad om de gebeurtenissen van afgelopen week uit zijn hoofd te verbannen. "Ik heb ervan genoten, Tokio staat in mijn top drie van favoriete steden", zei hij donderdag.

"Ik heb niet meer aan de laatste race gedacht. Ik denk doorgaans al snel weer aan andere dingen als ik het circuit verlaat."

De 31-jarige Hamilton heeft nog vijf Grands Prix om iets te doen aan zijn achterstand op Rosberg. De Duitser werd de afgelopen twee jaar verslagen door zijn teamgenoot in de strijd om de wereldtitel.

De Grand Prix van Japan begint zondag om 07.00 uur Nederlandse tijd.