Helmut Marko denkt dat het uitvallen van Lewis Hamilton zondag tijdens de Grand Prix van Maleisië werd veroorzaakt door het sterke rijden van Red Bull Racing. 

Nadat de motor van de Mercedes-coureur het begaf, eiste Red Bull met winnaar Daniel Ricciardo en Max Verstappen de eerste twee plaatsen op.

"Mijn gok is dat wij waarschijnlijk het motorprobleem bij Hamilton hebben afgedwongen", zegt Red Bull-adviseur Marko. "We hebben hem permanent onder druk gezet."

"We daagden hem uit en hij wist dat hij een gat moest slaan. Waarschijnlijk was het niet goed voor zijn motor om continu voluit te racen."

"Maar zelfs als hij niet was uitgevallen, hadden we nog iets in petto gehad", stelt Marko dinsdag op de website van de Formule 1. "Ik wil niet zeggen wat dat was, behalve dat beide wagens een verschillende strategie hadden en dat we het hem hoe dan ook tot het eind van de race erg lastig hadden kunnen maken."

Verstappen

Marko vertelde dat Verstappen na het uitvallen van Hamilton het advies kreeg om rustiger te rijden. "De bandenslijtage was enorm. Max was erg snel, maar zelfs op de harde band had hij meer slijtage dan waarop we geanticipeerd hadden. Dat werkte in ons nadeel."

Verstappen naderde zijn leidende ploeggenoot Ricciardo in het slot van de race, maar tot een echte strijd om de winst kwam het niet.

"We hebben Max verteld dat de banden aan zijn voorwielen het zouden begeven als hij met dezelfde snelheid zou blijven rijden. Dan was zijn zekere tweede plek in gevaar gekomen."

Verstappen volgde de teamorders op en probeerde de zege niet meer van Ricciardo af te pakken in de laatste rondes. "Hij had zelf ook door hoe de situatie van zijn banden was. Hij voelde dat hij elke ronde meer grip verloor", zegt Marko. "Het was voor hem geen probleem om zijn tweede plaats te behouden."

Toekomst

De dubbelslag van Red Bull in Maleisië heeft volgens Marko geen invloed op de plannen voor 2017, als de teams door regelwijzigingen noodgedwongen veranderingen doorvoeren aan hun bolides.

"We hebben in Maleisië goed werk geleverd en zullen onze eigen weg blijven gaan", zegt de Oostenrijker. "Dit is een boost voor onze motivatie, niets meer en niets minder. We zullen hard moeten blijven werken, dat is de enige manier om te kunnen winnen."

Komend weekend staat in Japan de volgende Grand Prix op het programma. De race op het circuit van Suzuka begint zondag om 07.00 uur.