Lewis Hamilton heeft excuses aangeboden voor zijn suggestieve uitspraken zondag na de Grand Prix van Maleisië. De Brit insinueerde dat hij werd tegengewerkt binnen het team van Mercedes.

Tijdens de race op het circuit van Sepang viel Hamilton zondag in leidende positie uit met een motorprobleem. Daardoor kon zijn teamgenoot Nico Rosberg – die derde werd – zijn leiding in de WK-stand uitbreiden.

Kort na de voor hem teleurstellende race hintte Hamilton dat er "iets vreemds" aan de hand was binnen het team. Het was de derde keer dat Hamilton dit seizoen met mechanische problemen te kampen kreeg tijdens een GP-weekend, terwijl Rosberg daar tot dusverre van verschoond bleef.

"Iets of iemand wil niet dat ik win", stelde Hamilton.

Dankbaar

Later had Hamilton spijt van die uitspraak, die hij naar eigen zeggen in "de hitte van de strijd" had gedaan.

"Je moet mijn kant van het verhaal kunnen begrijpen", zei Hamilton tegen Motorsport. "Aan de ene kant hebben we met dit team al twee jaar het meest ongelooflijke succes. Daar ben ik enorm dankbaar voor, de mensen bij Mercedes werken er heel hard voor. We balen hier allemaal van."

"Aan de andere kant: als je uit de auto komt terwijl je aan de leiding ging en je wagen heeft het begeven, dan is het erg lastig om iets positiefs te zeggen."

"Zoals ik al eerder gezegd heb: Mercedes heeft 43 motors gebouwd, met de drie extra motoren die ik nodig had. Ik heb het meeste materiaalpech gekend, dat is een hard feit."

"Maar ik heb honderd procent vertrouwen in onze mensen", stelde Hamilton. "Dit is mijn vierde jaar hier. Ik geloof volledig in de mensen die in de fabriek en in de garage werken."

Op de vraag op wie hij doelde toen hij refereerde aan "iets of iemand die hem tegenwerkte", antwoordde Hamilton: "Een hogere kracht. Ik heb het gevoel dat die hogere kracht me een beetje dwarszit."

Lauda

Mercedes-adviseur Niki Lauda noemde de uitspraken van Hamilton kort na de race "belachelijk en dom".

"Ik ken Lewis erg goed en weet dat hij het team niet ergens van wil beschuldigen", zei Lauda. "Maar deze uitspraak kunnen we niet accepteren. Lewis weet dat wij alles doen om hem de best mogelijke auto en best mogelijke motor te geven."

"Het spijt me voor Lewis dat zijn motor het begaf, ik heb namens het team excuses aangeboden. Het was nog een nieuwe motor, we weten niet wat de oorzaak is geweest. Daarom kan er ook niemand zeggen dat er sprake is van sabotage."

Wolff

"Lewis heeft nu nog twee motoren over voor de resterende vijf races. Daar mag absoluut niets mee fout gaan, dus die zullen we iedere keer minutieus controleren", reageerde teambaas Toto Wolff na het incident. Hij zei ook dat de twee overgebleven motoren van Hamilton grondige inspecties zullen ondergaan.

Met nog vijf races te gaan staat Hamilton 23 punten achter op WK-leider Rosberg. Volgende week wordt op het circuit van Suzuka de Grand Prix van Japan verreden.