Formule 1

Formule 1-seizoen 2017 begint op 26 maart in Australië

De eerste Grand Prix in de Formule 1 wordt volgend jaar op 26 maart in Australië verreden. Dat blijkt uit de voorlopige agenda die woensdag door de FIA is gepubliceerd.

Na de GP in Melbourne staat twee weken later de Grand Prix van China op het programma, een week later gevolgd door de race in Bahrein. Dit jaar werd er eerst in Bahrein gereden.

De FIA heeft verder het programma grotendeels hetzelfde gelaten als dit jaar. De GP's van Maleisië en Singapore zijn wel omgedraaid. De avondrace op het circuit van Marina Bay wordt in 2017 na de Grand Prix in Sepang gehouden.

Het is nog niet volledig zeker of de wedstrijden in Canada (11 juni), Duitsland (30 juli) en Brazilië (12 november) worden verreden. Die moeten nog officieel worden bevestigd. Duitsland moet begrotingstechnisch nog wat bijschaven, de andere twee moeten verbeteringen aanbrengen in de faciliteiten.

De GP van Duitsland, die op het circuit van Hockenheim wordt afgewerkt, geldt wederom als laatste race voordat de coureurs een maand vakantie krijgen. Na de stop wordt het seizoen hervat op het Belgische circuit Spa-Francorchamps. Het seizoen wordt op 26 november afgesloten in Abu Dhabi.

Nieuw in 2017 is dat bij regenraces hoe dan ook sprake zal zijn van een staande start. De coureurs beginnen de wedstrijd dan weliswaar achter de safetycar, maar zodra de baan veilig genoeg is, nemen zij plaats op de startgrid.

De voorlopige agenda:

26 maart: GP Australië (Melbourne)
9 april: GP China (Shanghai)
16 april: GP Bahrein (Sakhir)
30 april: GP Rusland (Sochi)
14 mei: GP Spanje (Barcelona)
28 mei: GP Monaco (Monte Carlo)
11 juni: GP Canada (Montreal)
18 juni: GP Europa (Baku)
2 juli: GP Oostenrijk (Spielberg)
9 juli: GP Groot-Brittannië (Silverstone)
23 juli: GP Hongarije (Boedapest)
30 juli: GP Duitsland (Hockenheim)
27 augustus: GP België (Spa-Francorchamps)
3 september: GP Italië (Monza)
17 september: GP Maleisië (Sepang)
1 oktober: GP Singapore (Marina Bay)
8 oktober: GP Japan (Suzuka)
22 oktober: GP Verenigde Staten (Austin)
5 november: GP Mexico (Mexico-Stad)
12 november: GP Brazilië (Sao Paulo)
26 november: GP Verenigde Arabische Emiraten (Abu Dhabi)

Lees meer over:
Tip de redactie