Toro Rosso-baas Franz Tost erkent dat het niet makkelijk was voor het Formule 1-team om het vertrek van Max Verstappen in het midden van het seizoen op te vangen.

De Nederlander maakte voor de Grand Prix van Spanje de overstap naar Red Bull. Daniil Kvyat bewandelde de omgekeerde weg en verving Verstappen bij Toro Rosso. De 18-jarige Limburger won direct zijn eerste race met Red Bull in Barcelona.

"Van coureur wisselen in het midden van het seizoen is altijd een probleem. De coureur is een bron van motivatie voor iedereen binnen het team. Max is een speciale coureur en hem zien vertrekken is niet makkelijk geweest", aldus Tost tegenover Autosport.com.

Kvyat had volgens Tost in het begin wat aanpassingsproblemen. "Kvyat is een hele getalenteerde coureur, maar in het begin was het moeilijk voor hem om opeens voor een team in de middenmoot te rijden in plaats van in de top zoals bij Red Bull. Gelukkig doet hij het steeds beter."

Geen twijfel

Tost heeft naar eigen zeggen nooit getwijfeld aan de kwaliteiten van Verstappen, zelfs niet voor zijn debuut in de Formule 1.

"Ik heb Max ontmoet bij het karten en ik heb al zijn races gezien in de Formule 3 in 2014. Na de race op de Norisring heb ik direct Red Bull-adviseur Helmut Marko gebeld om te zeggen dat het geen risico was om hem voor Toro Rosso te laten rijden", zei Tost.

"Verstappen heeft een ongelooflijke controle over de auto, heeft geen problemen met de snelheid en begrijpt alle technische aspecten van de sport erg goed, inclusief de banden. Na zijn eerste Formule 1-test in Japan was duidelijk dat het absoluut geen risico was om hem voor ons te laten rijden."