Autosportbond FIA heeft Red Bull Racing zondag geen toestemming gegeven om de koppeling in de auto van Max Verstappen voor de race te vervangen. Door de slecht functionerende koppeling viel de Nederlander bij de start terug van de vierde naar de achtste plek.

Verstappen eindigde uiteindelijk als zesde. Monteurs van Red Bull hebben wel gesleuteld aan de koppeling, maar een geheel nieuw onderdeel plaatsen was niet toegestaan, liet de FIA zaterdagavond weten.

Red Bull had de koppeling wel mogen vervangen als het een heel nieuwe versnellingsbak had geplaatst, maar dat had Verstappen een gridstraf gekost.

"Het probleem keerde terug, door de koppeling kreeg Verstappen bij de start veel wielspin", vertelde Red Bull-teambaas Christian Horner aan Autosport.com.

Verstappen heeft intern aangedrongen op een onderzoek naar het probleem. "We moeten hier goed naar kijken, want het kan niet zo zijn dat we drie races op rij zoveel problemen ondervinden bij de start. Voorheen gingen alle starts wel goed."

Goed gevoel

Het team van Red Bull Racing vertrok desondanks met een goed gevoel uit Singapore. Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo haalde wel het podium. De Australiër reed naar een knappe tweede plaats op het Marina Bay Street Circuit.

"Na de slechte start kwam Max vast te zitten tussen een aantal coureurs", zei Horner op de website van Red Bull. "In de eerste twee stints waren zijn banden daardoor snel versleten."

Uiteindelijk leidde de manier van racen van Verstappen wel tot tevredenheid bij Horner. "Toen hij eindelijk wat ruimte had, kon hij met een aantal knappe inhaalmanoeuvres wat progressie boeken richting de zesde plek."

Ricciardo

Voor Ricciardo was het de derde keer op rij dat hij op het podium eindigde in Singapore. Vorig jaar werd de Australiër ook al tweede en in 2014 eindigde hij op de derde plek.

"Het was een spannende finish na een zware Grand Prix", vond Horner. "We wisten vooraf dat de bandenstrategie hier de doorslag kon geven. Uiteindelijk besloten we voor een driestopstrategie te gaan."

"Dankzij de banden die we eerder dit weekend bespaarden, kwam Daniel nog erg dicht bij Nico Rosberg." Ricciardo finishte binnen een halve seconde van de winnaar.

"Al met al een positief weekend voor ons", concludeerde Horner. "We hebben onze voorsprong op Ferrari in het constructeurs-klassement uitgebreid. En we hebben weer een tweede plaats bereikt in een boeiende Grand Prix."

Op 2 oktober wordt op het circuit van Sepang in Maleisië de volgende Grand Prix verreden.